ISIC – ESN – BKK

Elimde ne olduklarını paylaşmak istediğim 3 kart var. Biri yurtdışına çıkmayı planlayan tüm öğrencilerin mutlaka edinmeleri gerektiğine inandığım ISIC, biri Erasmus programı ile yurtdışına giden tüm öğrencilerin -eğer ki etkinliklere katılmayı planlıyorlar ise- edinmeleri gereken ESN Card ve son olarak bir diğeri de Budapeşte’ye giden tüm öğrencilerin ve hatta gezginlerin edinmesi gereken BKK.

Kartlar

~

ISIC.

Uzun uzun yazmak gerekirse International Student Identity Card.

Yaklaşık 120 ülkede 4.5 milyon öğrenci tarafından aktif olarak kullanılan, uluslararası geçerliliği olan ve özellikle Avrupa’da ulaşımda ve müze vb. öğrenci indirimi uygulanan bir çok yer tarafından tanınan ve kabul edilen, UNESCO tarafından da desteklenen yaklaşık 60 yıllık geçmişi olan bir kart.

Bir öğrencinin yurtdışına giderken yanında bulundurması gereken bazı olmazsa olmazları vardır. Bunların en başında kesinlikle ISIC geliyor. Hiç bir yeri gezmeseniz bile sadece bulunduğunuz ülkedeki ulaşım altyapısını kullanırken size sağlayacağı kolaylıklar açısından bile edinmek gerekiyor. Maalesef bizim öğrenci kimliklerimizin yurtdışında geçerliliği bulunmuyor veya her seferinde ama bakın bu öğrenci kimliği şekilde karşınızdakini ikna etmeye çalışıyorsunuz. ISIC ise artık başta Avrupa olmak üzere dünyanın bir çok yerinde bilinen ve kabul edilen bir öğrenci kimliği. Bulunduğunuz ülkede/şehirde ulaşımdan öğrenci olarak yararlanmak için gittiğiniz üniversiteden bir kimlik çıkartmanız gerekiyor –ki bazıları kimlik olarak değil, A4 kağıt olarak veriyor-. Bunun yerine yurtdışına çıkmadan önce edineceğiniz bu kart ile sorunsuz bir şekilde öğrenci olarak her türlü imkandan yararlanabiliyorsunuz.

ISIC

En büyük kolaylık/avantaj ulaşım amaçlı kullanımı gibi görünse de bunun dışında müzelerde, konaklayacağınız hostellerde, yemek yiyeceğiniz restoranlarda, alışveriş yapacağınız mağazalarda da ISIC için özel indirimler bulunuyor. Bu ve benzeri indirimleri ISIC’in web sayfasından takip edebilirsiniz.

ISIC’i yurtdışına çıkmadan önceki Türkiye’den de alabileceğiniz gibi gittiğiniz ülkedeki temsilciliklerden de alabilirsiniz. Benim tavsiye gitmeden Türkiye’den kartınızı almanız yönünde.

Kart başvurusu için alternatif yöntemler mevcut. Online başvuruda bulunabilirsiniz, herhangi bir ISIC Satış Noktası‘na uğrayıp burada 10 dakika içinde başvuruda bulunup kartınızı alabilirsiniz. Başvuru için sadece

  • Güncel öğrenci durumunuzu gösterir belge
  • 1 adet vesikalık fotoğraf
  • 15 TL kart ücreti

gerekmektedir. İnanın bana bu vereceğiniz 15 TL‘yi sonradan fazlasıyla çıkarıyorsunuz. O yüzden tembellik etmeyin ve mutlaka bir adet edinin.

Bu arada belirtmeden geçmeyeyim. ISIC kartı dışında 26 yaşında öğrenci olmayanların da alabileceği ve benzer imkanlardan faydalanabileceği IYTC ([tooltip text=”Internation Youth Travel Card”]Uluslararası Gençlik Seyahat Kartı[/tooltip]) ve öğretmenlerin kullanabileceği ITIC ([tooltip text=”Internation Teacher Identity Card”]Uluslararası Öğretmen Kimlik Kartı[/tooltip]) da mevcut. Bu kartlar ve ISIC hakkında merak ettiğiniz tüm konular ve güncel indirimleri takip etmek için ISIC Türkiye‘nin web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

~

İkinci bahsetmek istediğin kart ESN Card.

Bir diğer adıyla Erasmus Student Network Card.

Eğer ki Erasmus öğrencisi olarak bir yere gitmişseniz ve ilgili üniversitede Erasmus öğrencilerine yönelik olarak düzenlenecek çeşitli etkinliklere katılmayı düşünüyorsanız ESN Card’ı da mutlaka alın. Bu bir parça daha tuzlu; bulunduğunuz ülkeye göre yaklaşık 15 Avro civarında bir kart ücreti var. Ancak belirttiğim gibi eğer ki etkinliklere katılmayı planlıyorsanız bu parayı 1-2 etkinlik sonunda amorti edebiliyorsunuz.

ESN Card

Erasmus Student Network, 1990 yılında kurulmuş olan ve değişim programı öğrencilerinin bir çatı altında toplayın giden/gelen öğrencilerin oryantasyonları konusunda yardımcı olmak ve çeşitli etkinlik/organizasyonlarla bulundukları ülkede keyifli zaman geçirmeleri konusunda onlara yardımcı olmaya çalışan ve öğrenciler tarafından işleyişi sürdürülen bir öğrenci ağı.

Gittiğiniz üniversitede edinebileceğiniz bu kart ile ESN tarafından düzenlenen tüm etkinliklere -ufak bir indirimle birlikte- katılabiliyorsunuz. Aynı şekilde ISIC kadar geniş kapsamlı olmasa da ESN Card da gidilen ülkedeki çeşitli yerlerde farklı indirimler sunabiliyor.

ESN hakkında bilgi almak için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. ESN Card hakkında bilgi almak içinse burayı tıklayıp detaylı bilgi alabilir, kartın avantajlarını görebilirsiniz.

~

Son olarak bahsedeceğim kart ise Budapeşte’ye özel bir kart. Kart değil de ulaşım için kullanılan abonman bilet. BKK, Budapesti Közlekedési Központ. Biliyorum, abartmaya gerek yok. Budapeşte Ulaşım Merkezi diyebiliriz.

Daha sonra detaylı olarak bu konu hakkında da bir şeyler yazmak istiyorum.

Budapeşte’de ulaşım gerçekten çok rahat ve çok düzenli. Şehir içinde sürekli çalışan 3 farklı Metro hattı, onlarca tramvay ve otobüs hattı ve şehir dışına giden tren hattı mevcut. Tüm bu ulaşım araçlarından tek tip biletle yararlanılabiliyor. Bizdeki gibi aktarma vs. imkanı yok. Yani Metro’dan indik hadi tramvayla şuraya devam edelim vb. imkan yok. Her bir ulaşım aracında ayrı bilet kullanmak zorundasınız. Bu da pek ekonomik değil tabi.

Öğrenciler için iki seçenek var. Aylık ve 100 günlük biletler.

BKK

Bu bilet ile, belirtilen tarihler boyunca tüm yerel ulaşım araçlarını ücretsiz bir biçimde kullanabiliyorsunuz. Aylık olanın fiyat 3850 Forint (yaklaşık 30 TL). Yanlış hatırlamıyorsam 100 günlük olanı da 7000 Forint civarındaydı, emin değilim.

Ulaşımda bilet kontrolü sadece Metro’ların girişinde yapılıyor. Diğer araçlara direkt olarak binebiliyorsunuz. Eğer ki bilet kullanıyorsanız, bindikten sonra otobüs içindeki herhangi bir kutudan biletinizi işliyorsunuz; dediğim gibi detayları sonra. Sadece şunu belirteyim. Ne olursa olsun biletsiz hiç bir araca binmeyin. Zira zaman zaman kontroller olabiliyor ve biletsiz yakalanırsanız cezası 16000 Forint (yaklaşık 125 TL) ve inanın bana turist/öğrenci falan dinlemiyorlar; tahsil ediyorlar!

Bilet Cezası

Aylık bilete geri dönersek.

Normalde tek bir biniş için bilet fiyatı 350 Forint (yaklaşık 2.5 TL) ve gördüğünüz üzere oldukça pahalı. Bu yüzden gittiğiniz gibi herhangi bir Metro girişindeki gişeden aylık biletinizi ISIC kartınız ile birlikte alabilirsiniz ve kontrollerde ISIC kartınızı gösterebilirsiniz. Kimliksiz biletin hiç bir geçerliliği yok. Aynı şekilde biletinizi aldıktan sonra ilgili boşluğa kimlik numaranızı da yazmanız gerekiyor; aksi halde yine biletsiz binmişsiniz gibi ceza yiyebiliyorsunuz.

BKK, turistleri de unutmamış. Budapeşte’ye gezmeye gelenler için 3 farklı türde abonelik kartı daha mevcut. Birisi 24 saat kullanımlık bir kart (1650 Forint), bir diğeri 3 gün geçerli bir kart (4150 Forint) ve 7 gün geçerli bir diğer kart (yaklaşık 6000 Forint). Eğerki 2-3 günlüğüne Budapeşte’yi ziyaret edecekseniz ve toplu taşımayı kullanmayı planlıyorsanız bu kartlardan birini edinmenizi şiddetle tavsiye ederim. Dediğim gibi şehrin her noktasına kadar herhangi bir araçla ulaşabiliyorsunuz; bu yüzden yürümeyi sevmiyorsanız gönül rahatlığıyla ve kaybolmadan toplu taşıma ile her yere ulaşabilirsiniz.

Murat Eray KORKMAZ

Yer içer, gezer tozar, okur yazar. Biriktirir. #kitapmeraki #saatmeraki #kalemmeraki.

One Reply to “ISIC – ESN – BKK”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir