Macaristan Oturma İzni Başvurusu

Erasmus ile Macaristan’a gidebilmek bir süreç, gittikten sonra ise orada kalabilmek ayrı bir süreç.

~

İlk süreçten yani vize sürecinden daha önceden detaylı olarak bahsetmiştim. Vizeniz, başvurunuzdan yaklaşık 15 gün sonra elinize geçmiş olacak. Vizenizi kontrol ettiğinizde farkedeceğiniz üzere tüm kalış sürenizi kapsayan Eğitim Amaçlı – D tipi – 30 Günlük – Tek Girişlik bir vizeniz var. Bu vize ile Macaristan’a –veya bir başka deyişle Schengen Bölgesi‘nebir kez giriş yapabilir ve bu girişinizde de en fazla 30 gün ülkede resmi olarak kalabilirsiniz. Biz eğitim için gittiğimizden dolayı haliylen 30 günden daha uzun süre kalmamız gerekiyor. Bu da bizi bir sonraki aşamaya götürüyor:

Oturma İzni

~

Evet vize almak, Macaristan’da kalmak için yeterli değil. Ülkeye giriş yaptıktan sonra 30 gün içerisinde oturma izni için başvuruda bulunup, “Oturma İzni / Residence Permit (Tartózkodási Engedély)” almamız gerekiyor.

Residence Permit Hungary

Görebileceğiniz üzere oldukça basit, kredi kartların bir belge. Ama ne derler bilirsiniz: “Mühim olan boyu değil işlevi.”

  • Sahip olduğunuz vize sadece Schengen Bölgesi’ne tek girişlik ve 30 gün süreyle kalma için kullanılabiliyor.
  • Schengen Bölgesi’ne giriş yaptığınız andan itibaren 30 gün içerisinde başvuruda bulunmak zorundasınız.
  • Eğer ki Oturma İzni almadan Schengen Bölgesi’nden çıkarsanız tekrardan mevcut vizeniz ile girebilmeniz mümkün değil.
  • Ve hatta, söylenenlere göre, Oturma İzni almadan Macaristan’dan çıkarsanız ve eskaza bir yerde pasaport/vize kontrolüne denk gelirseniz, vizeniz geçersiz olacağından dolayı sınır dışı edilebilirsiniz. O yüzden her ihtimale karşı oturma izni almadan ülkeden ayrılmamaya özen gösterin.
  • Pasaportunuz ve Oturma İzniniz ayrı ayrı işlevlere sahiptir. Bu yüzden her zaman her ikisini de yanınızda mutlaka taşıyınız. Pasaportunuz kimliğiniz, Oturma İzniniz ise vizeniz olarak geçerlidir. Olası bir kontrolde her ikisini de göstermek mecburiyetinde kalabilirsiniz.

~

Her ne kadar adı çok korkutucu gelse de, belgeyi alma işlemi aslında oldukça basit. Tıpkı vize başvurusunda olduğu gibi hazırlamanız gereken ve temin etmeniz gereken bir dizi belge var. Bunları edindikten sonra geriye sadece teslim etmesi kalıyor. Eğer şanslıysanız belgelerinizi teslim eder etmez, benim gibi çok da şanslı bir insan değilseniz belgeleri teslim etmenizden itibaren 15 gün içerisinde Oturma İzni’nizi alıyorsunuz. Ben Şubat sonunda başvurup 14 Mart’ta belgemi alabilmiştim.

~

Oturma İzni Başvurumuzu Nereye Yapıyoruz?

Vize başvurunuzu yaptıktan sonra konsolosluktaki görevli muhtemelen size de konuyla ilgili bilgi vermiş ve Macaristan’da başvurunuzu nereye yapacağınızı gösteren bir kağıt vermiştir. Bu kağıtta başvuru yapacağınız yerin açık adresi ve telefon numarası yazıyor. Google Maps’ten ufak bir araştırmayla ilgili yeri bulabilirsiniz. Gitmeden önce internette yapacağınız bir araştırmayla da hangi saatler arasında ofislerin açık olup hizmet verdiğini mutlaka kontrol edin. Zira bizdeki gibi her gün 8-17 arası çalışmıyorlar.

Erasmus ile Budapeşte’ye gelecek olanlar, başvurularını Budafoki útca üzerinde yer alan “Office of Immigration and Nationality” binasında yer alan Customer Service Office III numaralı odada yapabilirler.

Ofis Dış Görünüş

E iyi güzel de burası nerede? Nasıl gideceğim ben oraya?

Office of Immigration and Nationality, “1117 Budapest, Budafoki utca 60, Sztregove köz.” adresinde yer alıyor.

Ofis haftanın beş günü çalışıyor. Çalışma saatleri şu şekilde:

  • Pazartesi: 8:30 – 13:00
  • Salı: 13:00 – 18:00
  • Çarşamba: 8:30 – 12:00
  • Perşembe: 8:30 – 13:00
  • Cuma: 8:30 – 12:00

Yine de, olası değişikliklere karşın gitmeden önce şu adresten güncel çalışma saatlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Ofise ulaşım için alternatif bir çok yol var. Benim kullandığım ve önerebileceğim yol şu şekilde:

  • Bir şekilde, bulunduğunuz yerden önce Móricz-Zsigmund körtér‘e ulaşın. Burası oldukça merkezi bir noktadaır ve çeşitli tramvayların kesişim noktalarından biridir. Budapeşte’yi neredeyse bir baştan bir başa dolaşan 6 numaralı tramvayın son durağıdır. Keza oldukça popüler olan 47 ve 49 nolu tramvaylar da buradan geçer. 
  • Móricz-Zsigmund körtér’e ulaştıktan sonra Karinthy Frigyes útca‘yı bulun. Burası 6 numaralı tramvayın son durağının olduğu caddedir. Zaten otobüs durağı da hemen tramvayın karşısında bulunuyor.
  • Belirttiğim gibi, hemen caddenin girişinde 6 numaralı tramvay durağının karşısında otobüs durağını ve durakta bekleyen otobüsleri göreceksiniz. Hiç çekinmeden üzerinde 33, 33E veya 33A yazan siyah/lacivert otobüslerden herhangi birine atlayın.

33 numaralı otobüs

  • Otobüse bindikten sonra yaklaşık 10 dakika sürecek yolculuğunuzun ardından 5. durukta ineceksiniz: Hengermalom út.

Hengermalom utca durağı

Burada indikten sonra, yukarıdaki fotoğrafta da görülen ışıklardan karşıya geçiyorsunuz ve hemen oradaki ara sokaktan düz devam ediyorsunuz. Binanın sol yüzeyindeki kapıları göreceksiniz. İçlerinden Brunch Office No: III yazan kapıdan içeriye girin.

Bu arada, benim gibi yapıp da otobüs içinde boşuna panik olmayın. Aman durağı kaçırdım mı aman bu geçen kaçıncı duraktı. Ahanda otobüs durdu şimdi burası durak mı diye. Eğer birileri inip binmiyorsa orası durak değil. Zira tüm duraklarda otobüs duruyor. O yüzden rahatlıkla beş durak sayabilirsiniz. Ki aslında saymaya da hiç gerek yok. Eğer hemen Macaristan’a gittiğiniz gibi başvurunuzu yapmayıp ayak sürttüyseniz zaten otobüs, tramvay, metrodaki sisteme alışmışsınız demektir. Tüm toplu taşıma araçlarında elektronik sistem mevcut. Size hangi durakta olduğunuzu ve bir sonraki durağın hangisi olduğunu söylüyor. O yüzden ekranları takip edip ilgili durakta inebilirsiniz.

Otobüs içi

Hadi diyelim ona da dikkat etmediniz. O zaman, hemen durağın önünde, sağ tarafınızdaki devasa Tesco binasını görürsünüz, bunu kaçırmanız mümkün değil; otobüs tam önünde duruyor.

3_tesco

Hala daha bulamadıysanız, kusura bakmayın ama, bir zahmet bulamayın da, kaybolun orada e mi?!

E tamam hadi diyelim binayı bulduk. Peki hangi belgeler lazım olacak başvuru için yanımızda ne götürelim?

Zaten bu Erasmus programı başından sonuna kadar bir şeyler için belge toplamakla geçiyor sanırım. Ön başvurusu aşaması basit geçiyor. Sonrasında asıl belgeleri toplamak başlı başına bir dert. Oradan sağ çıktıktan sonra sırada vize var. Oturma izni de en azından vize kadar belge gerektiren bir süreç. Neyse ki toparlanmaları biraz daha rahat oluyor. Kabaca aşağıdaki listede detaylarıyla yer alan belgelere ihtiyacınız olacak. Tüm belgeleriniz hazır bir şekilde giderseniz hiç bir problemle karşılaşmadan oturma izninizi alabilirsiniz:

[learn_more caption=”1. Certification About Registry”]

Bu belge, Macaristan’a vardıktan ve okula kaydınızı yaptıktan sonra üniversite tarafından Macarca hazırlanmış, ıslak imzalı kopya olarak size veriliyor.

Bu belge Macarca hazırlanmış olmak zorunda.

[/learn_more]

[learn_more caption=”2. Passport”]

Pasaportunuz –zaten– yanınızda olsun. Belgelerle birlikte pasaportunuzu da görevliye veriyorsunuz. Ayrıca işlemleri hızlandırmak ve bir de fotokopi sıkıntısına düşmemek için gitmeden önce pasaportunuzu ilk sayfasının ve vizenizin fotokopisini de çektirip yanınıza alın. Zira fotokopileri de istiyorlar. Eğer ihtiyacınız olursa ofis içerisinde metal Forint ile çalışan fotokopi makinası da var.

[/learn_more]

[learn_more caption=”3. One Passport Size Photo”]

Bir adet, biyometrik fotoğraf. Vize başvurusunda, hatırlarsanız, size arkası mühürlü bir fotoğraf vermişlerdi. Hatırlamayanlara da hatırlatalım. Vize başvurusunda, başvuru esnasında verdiğiniz fotoğraflardan birinin arkası mühürlenip size geri iade ediliyor.

İşte bu fotoğrafı yanınızda getiriyorsunuz ve oturma izni için gerekli olan fotoğraf olarak arkası mühürlü fotoğrafı veriyorsunuz.

[/learn_more]

[learn_more caption=”4. Health Insurance Card”]

Seyahat Sağlık Sigorta Belgesi. Bunun –eğer elinizde varsa– hem orijinali hem de fotokopisi yanınızda olsun. Fotokopisini alıyorlar. Belki orijinal kopyasını da görmek isteyebilirler.

[/learn_more]

[learn_more caption=”5. Application Form”]

Vize başvurusu yaparken doldurulan forma benzer bir form. Ancak sadece 2 sayfadan ibaret. Formu ofisten alıp hemen orada ayaküstü doldurabilirsiniz. Basit bir form. Fotoğraf yapıştırmıyorsunuz, ön ve arka yüzü doldurup imzalamanız yeterli oluyor.

Application Form

[/learn_more]

[learn_more caption=”6. Decleration”]

Bu form da yine oldukça basit, tek sayfalık, ofisten alıp ayaküstü doldurabileceğiniz bir form. Uygun alanları doldurup imzalıyorsunuz.

Decleration

[/learn_more]

 

Şimdi kısa bir ara verelim ve gelelim zurnanın zırt dediği yere.

Bunlara ek olarak üç tane daha belgeye ihtiyacımız olacak.

[learn_more caption=”7. Address Registration Card”]

Bu belgeyi de ofisten temin ediyorsunuz. Yalnız şöyle bir durum var.

Bu belge, sizin Macaristan’da kalacağınız adresi gösteriyor. Belgeyi hem siz hem de ev sahibinizin imzalaması gerekiyor. Bu durumda iki alternatifiniz var:

  • Ya önceden ofise gidip bu belgeyi alacaksınız, ev sahibine imzalatıp tüm belgelerle sonradan başvuru için geleceksiniz.
  • Ya da başvuru esnasında bu belgeyi alacak, başvurunuzu yapacaksınız. Bu yöntemi uyguladığınız takdirde tüm belgeleriniz kontrol ediliyor ve başvurunuz alınıyor ancak ilgili Address Registration Card’ı teslim etmeden Oturma İzni Kartı’nızı alamıyorsunuz.

Bir şekilde bu belgeyi alıp oraya teslim edeceksiniz. İstediğinizi seçmekte özgürsünüz.

Address Registration Card

Örnek belge yukarıdaki gibi. Burada sadece bir iki noktayı hatırlatmak istiyorum. “Number of Travel Document” kısmına pasaport numaramızı yazıyor “Type of Residence Document” olarak Visa’yı seçiyoruz ve “Number of Document” kısmına vizemizin üzerinde yer alan vize numarasını yazıyoruz. Hemen altındaki “Place of Crossing Border ve Date” kısımlarına ise sınırı geçtiğimiz ülkeyi ve geçiş tarihini yazıyoruz. Yani pasaportumuza nerede damga vuruldu ise orayı. Örneğin ben Almanya aktarmalı gelmiştim ve Schengen Bölgesi’ne Almanya’dan girmiştim.

Adres bilgilerimizi ve diğer bilgilerimizi yazdıktan sonra teslim etmeden önce hem biz hem de ev sahibimiz belgeyi imzalıyor.

[/learn_more]

~

Ve son iki belge.

[learn_more caption=”8. Lease Contract (Lakásbérleti Szerzödés)”]

Bu belge, adından da anlaşılacağı üzere kira kontratımız oluyor. Burada dikkat edeceğiniz iki nokta var.

  • Belge, Macarca hazırlanmış olmak zorunda. Pekala ev sahibinizle kendi aranızda İngilizce bir kontrat/sözleşme yapmış olabilirsiniz. Lakin oturma izni için ofise vereceğiniz belge, Macarca olmak zorunda. İngilizce’sini kabul etmiyorlar.
  • Ve, olası bir anlaşmazlık durumunda geçerli olan kopya, teslim ettiğiniz Macarca olan kopya. Hani oldu ya ev sahibinizle aranızda bir problem oldu ve yine oldu ya bir şekilde yasal yollara başvurmanız gerekiyor. Öyle bir durumda Macarca kontratta yer alacak bilgiler geçerli oluyor. Bu yüzden İngilizce kopyayla birebir aynı şartları sağlayacak şekilde yazın. Hem Macarca’sından 3 kopya (biri ofise, biri ev sahibine, birisi de size), İngilizce’sinden ise 2 kopya (biri ev sahibine, birisi size) olmak üzere çıktıları alın ve tüm kopyaları hem siz hem de ev sahibiniz imzalasın.

Eğer ki yurtta veya benzeri bir yerde kalıyorsanız, ilgili sürelerde orada kalacağınızı gösterir Macarca hazırlanmış bir belgeyi teslim edebilirsiniz.

Kira kontratınız ve/veya hazırladığınız belge Macarca ve ıslak imzalı olmak zorunda, unutmayın.

Ayrı ayrı sayfalarda yer alan Macarca ve İngilizce kontrat örneklerini aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz. İngilizce kontrat örneğinde değiştirmeniz gereken alanları kırmızıyla işaretledim. İngilizce ve Macarca olanları birebir aynıdır. Dilerseniz kendiniz doldurabilirsiniz, dilerseniz ev sahibiniz ile birlikte doldurabilirsiniz. İngilizce ve Macarca kontratın birebir aynı olmasına dikkat edin. Zira olası bir durumda ev sahibiyle karşı karşıya gelirseniz kanun gözünde Macarca kontratta yazanlar dikkate alınıyor.

[/learn_more]

[learn_more caption=”9. Property Page of the Flat (Tulajdoni Lap)”]

Ve son olarak asıl dertli belge.

Bu belgeyi ilgili belediyeye giderek resmi kayıtları çıkarıp almanız gerekiyor. Bu belge de yine Macarca olmak zorunda. Ve ayrıca belgeyi çıkarabilmek için 6250 Forint (yaklaşık 50 TL) civarında bir para da ödemeniz gerekiyor.

Ben belgeyi ev sahibine aldırdım o yüzden süreçle ilgili olarak bir şey diyemeyeceğim. Size de tavsiyem hiç uğraşmayıp ev sahibinizle konuşmanız ve belgeyi O’nun almasını sağlamanız yönünde olacaktır. Parasını da belgeyi aldıktan sonra O’na ödeyin. Aksi halde belgeyi alana kadar bir kaç takla atmanız gerekecek diye duydum.

Belge dediğim gibi Macarca ve ıslak imzalı olmak zorunda. Zaten alınca göreceksiniz gayet orijinal bir belge. Üzerine hologram vs. yapıştırılmış. Eh 50 TL para ödüyorsunuz, insan bir şeyler bekliyor.

[/learn_more]

Birlikte eve çıkacak arkadaşlar için de şu hatırlatmayı yapmak istiyorum. Her ne kadar eve birileriyle birlikte de çıksanız, başvurularınızı ayrı ayrı yapmanız gerekiyor. Kira kontratı, Adres Kayıt Formu ve Ev Sahipliğini Gösterir belge her başvuran için ayrı olmak zorunda. Aynı evde kalıyor olsanız dahi bu belgeleriniz ayrı olmalı.

Diğer belgeler hadi neyse de Ev Sahipliğini Gösterir belgenin fiyatı malum. Normalde orijinal belgeyi istiyorlar. Eğer ikna kabiliyetiniz varsa ve şansınız yaver giderse tek bir belge alıp fotokopiyle çoğaltıp aynı belgeyi teslime edebilirsiniz. Denemekten zarar gelmez. Eğer görevli sorarsa “Ev sahibi bize bunu verdi.” dersiniz. Zira bu şekilde belgeyi kabul ettirenler var. Dediğim gibi kaybedecek bir şey yok, en kötü olmaz diyerek orijinal belgeyi isterler.

Bu kadar mı yani?

E daha ne olsun? Yukarı bir sürü belge saydık sıraladık; daha ne olacaktı?

Bu belgeleri eksiksiz olarak topladıktan sonra ofisin yolunu tutuyorsunuz. İçeriye girdikten sonra heme solunuzda bir banko var; orada kuyruğa girip bir numara alıyorsunuz. Buradaki işlemler de en az Türkiye’deki kadar yavaş yürüyor. Eğer son dakikaya bıraktıysanız içerideki kalabalığı da göreceksiniz. Ben ilk gittiğimde kuyrukta yaklaşık 40 dakika kadar bekledim. Baktınız kuyrukta beklemek yorucu oluyor Uzak Doğu’da sırada bekleme taktikleri burada da işinize yarayabilir.

sirabeklemek

Dediğim gibi içeri giriyorsunuz ve oturma izni başvurusunda bulunacağınızı söylüyorsunuz. Belgelerinize bakıp size bir numara verip içeriye, salona, alıyorlar. Bundan sonra oturarak veya volta atarak numaranızın yanmasını bekliyorsunuz.

Bekleme Salonu

Bu arada göreceğiniz üzere içerisi oldukça kalabalık. Ben her gittiğimde kalabalık bir Türk grubuna denk geldim. O yüzden merak etmeyin beklerken canınız sıkılmaz.

Numaranız geldiğinde içeriye gidiyorsunuz, belgelerinizi görevliye veriyorsunuz. Bilgisayarda bir şeyler yapıp ediyor ve sonra size dönüyor. Belgeleriniz tam ise, bundan sonra iki olasılık var:

  • Oturma İzin Kartı’nız hazır diyerekten hemen size kartı verip gönderiyorlar.
  • Eğer şansınız yaver gitmediyse kartınızın hazır olmadığını söylüyor. Sizi hemen oradaki bir bölüme alıp kart için fotoğraf çekip parmak izi alıyor ve elinize üzerinde tarih yazan bir form tutuşturuyor ve “Bugün git, yarın gel!” misali ilgili tarihte gidip belgenizi alabileceğini söylüyor.

Hepsi bu kadar, gayet basit bir süreç.

Eğer ki ileri bir tarihe ertelendiyse, ilgili tarihte gidip belgenizi 2 dakika içerisinde alıp çıkabiliyorsunuz.

~

Umuyorum ki sorunsuz bir şekilde başvurunuzu yapıp oturma izinlerini alarak Avrupa’ya açılmak konusundaki son engelinizi de aşarsınız. Konuyla ilgili olarak sormak istediğiniz bir şey olursa yorum yazabilir veya direkt olarak mesaj atabilirsiniz. Elimden geldiğince, seve seve, yardımcı olurum.

Murat Eray KORKMAZ

Yer içer, gezer tozar, okur yazar. Biriktirir. #kitapmeraki #saatmeraki #kalemmeraki.

67 Replies to “Macaristan Oturma İzni Başvurusu

  1. Çok güzel, gerekli ve harika bi anlatım olmuş. Eline sağlık, teşekkürler. 🙂 Macaristan her zaman takip ettiğim ve tarihimizden de bu yana büyük sempati duyduğum bir ülke oldu. Çok merak ediyorum orayı. İnşallah ve umuyorum ki bir gün nasip olur gidip, oraları tanımak. Daha çok yazı, resim ve bilgileri bekliyorum artık :))) Sağlıcakla.

    1. Merhabalar,

      İlginiz için teşekkürler. Ben de kaldığım süre boyunca elimden geldiğince gezmek ve fotoğraflamak ve tembelliğe kaçmadan üzerine bir şeyler yazmak istiyorum. İnşallah tembellik ağır basmaz, eksik olmaz da fazlası olur 🙂

  2. Gercekten Erasmusla Budapesteye gelecek olan ogrencıler ıcın cok kullanıslı bılgıler.Bravo

  3. merhaba, gerçekten güzel ve yararlı bir blog olmuş teşekkürler.benim aklıma takılan bir soru var, şimdi oldu da ev tutamadık burda, hostelde ya da bir otelde anlaşmalı uzun bir süre kalacağım okul bitinceye kadar.kira kontratım olmayacağı için oturma izni alamaz mıyım yoksa?

    1. İlgili hostel/otelle kalacağın süre sonuna kadar yapmış olduğun kontrat/sözleşme ile alabilirsin elbette. Burada önemli olan ilgili süre boyunca nerede kalacağını gösteren sözleşme tarzında bir belgeye sahip olma zorunluluğun.

      Ev tutarsan kira kontratı, yurtta kalacaksın yurtta kalacağın süreyi de gösteren belge, otel/hostel için de yine benzer şekilde hazırlanmış bir sözleşme/belge işini görecektir.

  4. çok teşekkürler bilgileriniz için. ev sahipliğini gösterir belge tam olarak nedir ve nereden, nasıl temin ediliyor acaba?

    1. Seda merhabalar,

      Ev sahipliğini gösterir belge, yukarıda 9. madde olarak belirtilen Property Page of the Flat (Macarca: Tulajdoni Lap) adlı belge. Bu kontratta yazdığınız/senin kaldığın adresin -bizdeki karşılığı olarak- tapu kayıt örneği diyebiliriz. Bunu ilgili bölgeye bakan belediyeden alabilmek mümkün. 6250 Forintlik (yaklaşık 50 TL’lik) bir belge ücreti var. Ben ev sahibine aldırdığım için tam olarak süreç nasıldır, nereden alınabilir bilmiyorum.

      Sana tavsiye, konuşup/anlaşıp parasını ödeyerek direkt ev sahibine o belgeyi aldırman. Böylece uğraşmak zorunda kalmazsın. Eğer öyle bir imkanın yoksa ev sahibiyle görüşüp belgeyi nereden/ne şekilde alabileceğini öğrenebilirsin.

  5. merhaba arkadaşlar;macaristana yerleşmeyi düşünüyorum.aklımda bir sürü soru var.istanbulda yaşıyorum.
    yaşanacak bir yer mi?
    neresinde yaşanır ?
    ev almayı düşünüyorum?bununla ilgili ne gibi sorun veya masrafla karşılaşabilirim.yabancıya ev satılıyor mu? satılıyorsa vergisi tadilatı veya …
    macaristan mutfağı nasıldır? Türk mutfağına yakın mıdır uzak mıdır?
    internet sitelerinden okuyorum fakat yeterince bilgi edinemedim. yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Konsoloslukla görüşüp bilgi alabilirsiniz. Kartınız olmadan olasılıkla Schengen bölgesine giriş yapamazsınız diye tahmin ediyorum.

  6. Merhabalar yeniden. Vizeyi, pasaportu her şeyi halletim -senin de yardımınla- Macaristan’a geldim, yerleştim.okulun yurduna ancak sorunlar ve sorular bitmiyor. Şimdi de karşımda bu bela var ancak daha öncesinde kalacak yerime dair sıkıntı yaşamaktayım. Kent merkezine uzak bir yerde kaldığım yurt ve dolayısıyla merkeze taşınmak istiyorum. Bir ev buldum.ancak üzerine mortgage var. Evde yaşayan üç kişi de Macar. Ben dördüncü olarak gitmeyi düşünüyorum. Kirası yurdun kirasıyla hemen hemen aynı olması nedeniyle kaçırmak istemiyorum. Yani çok ucuz. Ancak dediğim gibi ipotekli ev ve ev sahibi herhangi adres gösterilmesini istemyor. Nedenini mortgage olarak söylüyor. Evdekilerden biri formalite olarak başka bir adres gösterip o şekilde oturma iznini alabileceğimi söyledi. Böyle bir şey güvenilir olur mu, ne düşünüyorsun? Bu paraya başka ev bulabilsem uğraşmayacağım ancak yok. oturma izni için gerekli adres bilgilerimi başka bir yer olarak göstermemde bir sakınca var mı?
    Teşekkür ederim yeniden.

    1. Ayrıca, ben okulun yurdunda kalıyorum. Bu belgeler arasında almam gerekmeyen bir belge var mıdır? örneğin son belge sanki yurt öğrencisi için geçerli değilmiş gibi?

    2. Güvenilirlik kısmının ucu çok açık.

      Oturum izni alabilmek için tapudan alınmış olan belgeye mutlak surette ihtiyacın olacaktır. Bunun için de mecburen yurt olsun başka bir ev olsun bir yerden ilgili evrakları temin edip başvuruda bulunup belgeyi alman lazım. Sonraki süreçte farklı bir adreste otursan dahi birinin gelip kontrol edeceğini “düşünmüyorum”. Yasal olarak taşındığınızda yeni adresinizi de belirtmeniz gerekiyor muhakkak. Belirtmediğiniz takdirde, kontrol ediliyor mu, ne tür bir süreç işliyor açıkçası net bir bilgim de yok maalesef.

  7. Sayın KORKMAZ, ben sizden Macaristan’dan ev almak konusunda bilgi istiyorum. Yeni emekliyim ve şu sıralar Macaristan’da çok uygun fiyata özellikle kasabalarda müstakil evler bulmak mümkün.

    Ne tür vize başvurusunda bulunmam gerek?

    Macaristan’ın hangi bölgeleri güzel ve güvenli? Hangi bölgenin insanları daha hoşgörülü?

    Oradan bir ev almış olsak, bu bize oturum izni ve dolayısı ile diğer Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım izni sağlar mı? Ya da bu haklardan yararlanma kapılarını açar mı?

    Şimdilik bu kadar, teşekkür ederim.

  8. Merhabalar adres kartına hostel sahibinin mi imza atması gerekli yoksa oradaki sekreter görevli yeterli mi bir de hostel için sözleşme zorunlu mu ?

    1. Oradaki bir görevlinin imza atması yeterli olacaktır. Önemli olan yetkili birinin attığı ıslak imza.

      1. Murat bey,
        Macaristan’dan emlak edinmek konusunda yardımcı olmanız mümkün mü? Bu konuda tecrübeniz var mı? Oradan ev almayı planlıyorum fakat şu ana kadar doğru kişilerle karşılaşamadım ne yazık ki.

        teşekkür ederim.

        1. O konuda maalesef net bir bilgim yok Talha Bey. Konsoloslukla veya -bulabilirseniz- emlak danışmanlık şirketleriyle görüşürseniz daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  9. Merhaba ,

    Macaristan’da Erasmus’um ve oturma iznimi de aldım. Acaba bu durumda Schengen bölgesinden çıkarak Türkiye’ye bir haftalığına gitsem Macaristan’a geri dönerken vizem tek girişli olduğu için sorun yaşar mıyım? Bir bilginiz var mı acaba?

    Teşekkürler

    1. Elif merhabalar,

      Oturum kartını aldıktan sonra dilediğin gibi Schengen Bölgesi’ne giriş çıkış yapabilirsin. Vizenin üzerindeki tek girişlik ibaresi çok önemli değil. Ancak oturum kartını muhakkak yanında bulundur. Kartının son tarihine kadar schengen bölgesine giriş-çıkışlarda o kartı kullanman gerekmektedir.

      İyi tatiller, iyi eğlenceler 🙂

  10. Merhaba; bu ofis sadece Budapeştede mi var? Ben eger şehrinde eğitim göreceğim iki şehir arasında git gel mi yapmam gerekecek?

    1. Macaristan’da belirli şehirlerde bu ofislerden mevcut. Vize başvurunuz sonrası oturum izni için nerelere başvuracağınızı gösteren bir evrak size verilecektir. En olmadı konsolosluk sayfasından bulabilirsiniz.

  11. arkası mühürlü bir biyometrik fotoğraftan bahsetmişsiniz ama sanırım mühürlü biyometrik fotoğrafımı kaybetmişim. herhangi bir sıkıntı olur mu, teşekkür edeirm.

    1. Zannetmiyorum. Zira bazı arkadaşların fotoğraflarını hiç mühürlememişler bile diye duymuştum. Yanınızda biyometrik fotoğraf bulunsun, sorun olmayacaktır.

  12. Merhaba, seyahat sigortasının ingilizcesini vizeye vermiştik ama burda nasıl olacak acaba oturum kartı için?

    1. Elinizde herhangi bir kopyası var mı? Varsa, elinizdekiyle beraber giderseniz problem çıkarmayacaklardır. Zaten vize başvurusu esnasında verdiğiniz belgeler Macaristan’daki ofis ile paylaşılıyor-dur diye tahmin ediyorum-.

      Bir problem çıkması durumunda, sigorta yaptırdığınız yere e-posta/telefonla ulaşım ingilizce kopyasını mail atmasını isteyin, çıktı alın, o kopyayı götürün.

  13. merhaba, ben erasmus ile pecs universitesine gidecegim. fakat tez dönemimde gittgim için dersim olmayacak. budapestede otururum bu süre boyunca diye düşünmüştüm. yeşil pasaportum var vize işlemleri sırasında alınan hiç bir belge bende olmayacak dolayısıyla. universitemde başka şehirde olduğu için, budapestede yine oturma izni alabilirmiyim sizce? okulumun baska sehirde olması sorun teskil eder mi?

    1. Pelin merhabalar,

      Karışık bir durum seninkisi. Öncelikle yeşil pasaportun olsa dahi vize başvurusunda bulunman gerekiyor. Zira konsolosluktan verilen vize aslında Macaristan’a gittiğinde alacağın oturum izni için gerekli olan vize. Evet yeşil pasaportunla vizesiz olarak gidebiliyorsun ama oturum izni almak için -bildiğim kadarıyla- buradan oturum izinli vize başvurusunda bulunman gerekiyor.

      Oturum izni için farklı şehirlerdeki gömenlik ofislerine başvuruyorsun. Sanırım senin durumunda okulunun olduğu ofis başvurman gerekiyor. Oturum izni başvurusu için senden kira kontratı isteyecekler. Bu noktada Budapeşte’den alınmış kira kontratınla derdini düzgün şekilde anlatabildikten sonra sorun yaşamazsın diye tahmin ediyorum. Yine de farklı şehirden oturum alınır mı süreç nasıl işler net bilgiyi başvuru esnasında konsoloslukla konuşursan daha sağlık olur; sonrasında sürprizle karşılaşmamak için.

  14. Hocam merhaba Bende bu yıl erasmusla budapeşteye gidiyorum bir yıllığına ve iki tane ev arkadası buldum farklı ülkelerden ancak onlar sadece güz dönemi için geliyor ve muhtemelen evi tutarken tek dönemlik tutacağız bu durumda benim ikinci dönem için aynı evde kalmama durumu olabilir ve evi değiştirirsem bu adımların hepsini tekrar mı yapmam gerekecek çünkü kontratı tek dönem için yapmış olacağız. Gidip görmüş biri olarak yardımını bekliyoruz

    1. Oturum izin tarihleri yaptığınız kontrattaki tarihlere göre veriliyor. Haliyle tek dönemlik kontratla ilgili zaman dilimi için oturum izni vereceklerdir. Yeni ev tuttuğunuzda benzer işlemleri tekrarlamanız gerekecektir diye tahmin ediyorum.

  15. merhabalar ben çalışmaya gidicem ama önceden vize alsam ordan bir aile bana davet mektubu gönderecek daha sonrasında oturma izni için başvurursam alabilirmiyim ve bununla ilgili giderken ülkeden almam gereken belgeler var mı ? teşekkürler 🙂

    1. O konuda net bir bilgim yok ama bildiğim kadarıyla orada oturum izni alabilmek için Türkiye’den gitmeden oturum izinli vizeye başvurmanız gerekiyor olabilir. Dilerseniz davet mektubu ile birlikte oturumlu vize başvurusu şeklinde süreci başlatın. Oraya gittikten sonra zaten oturum iznine başvurmak için gerekli evrakları toplarsınız.

  16. Merhaba ben pasaportumu vizelettirdim ancak vizem davet mektubundaki bitiş tarihinden önce bitiyor (yani davet mektubuna göre okul 10 Şubartta bitecekken vizem 27 Ocakta bitiyor). Bu durum bana herhangi bir sorun oluşturur mu?

    1. Bununla ilgili olarak gittiğiniz okulunuzla görüşüp gerekirse oturum izni alırken süreyi uzatmayı deneyin. Zira normalde vizeniz bittiğinde ülkede ayrılmış olmanız gerekiyor. Normalde vize süresi okuldan gelen yazıyla paralellik gösterirdi. Size neden acaba daha kısa verdiler ki?

    1. Benzer süreçlerden geçeceksiniz. Yine gerekli evrakları toplayıp başvurmanız ve oturum izni almanız gerekmektedir. Kira kontratı olmasa da yine de orada kalacağınıza dair benzer bir yazı hazırlayıp ev sahibine imzalatıp tapu kaydıyla başvuru yapabilirsiniz.

  17. Merhabalar, ben erasmusla dunaujvarosa gideceğim ve anlaşmalı bir hostelde kalacağım. 7 numaralı belgeyi ofisten alıp imzalatıp tekrar mı ofise getireceğim? 9 numaralı belgeyi ne diyerek almam gerekiyor. Gittiğimde bana hemen verir mi belediye? Tekrar tekrar bu ofise gidip gelmek gerekmez umarım.

    1. Ofise gittiğinizde orada gerekli tüm evrakları size veriyorlar merak etmeyin. 9 numaralı tapu kaydını gösterir belge için ev sahibinizle görüşseniz daha iyi olur. Sürecin sıkıntılı olduğunu duydum, ben direkt hiç uğraşmadım. Ev sahibinden temin ettim.

  18. Merhaba,
    Ben regular ogrenci olarak budapestede okuyorum, ilk yilim. Bu pzt residence permite basvuracagim. Sizin yukarida belirttiginiz belgelerin neredeyse hepsi hazir su anda. Ancak burada okuyan bi arkadasimin dedigine gore belirttiginiz belgelere ek olarak magyar postadan alinmis 10000Ft degerinde bir stickera ve banka hesap dokumune(€) de ihtiyacim varmis. Siz burada belirtmediginiz icin ben de pek emin olamadim, 10000Ft az para degil cunku. Bu konuda bir bilginiz var mi acaba?

    1. Merhabalar,

      Sanırım halletmişsinizdir, bilgi olsun diye buraya da ekleyeyim ben yine de. İlk oturum izni başvurusu esnasında herhangi bir ücret almıyorlar. Zaten vize başvurusu esnasında ödemiş oluyoruz. Ek ücreti, ikinci/süre uzatımı yapmak için başvuruda bulunduğumuz durumlarda talep ediyorlar.

  19. merhaba

    herşeyim hazır 5 ekimde macaristan -dunaujvaros’da okula başlayacağım. sorum şu,oturma iznini alırken bir ücret ödüyor muyuz? burada 60€ gibi bir ücret ödedim vize işlemi için. hiçbir bilgi edinemedim bu konu ile ilgili. cevabın ve açıklayıcı bloğun için teşekkür ederim

    1. Taylan merhabalar,

      İlk etapta oturum izni alırken ek olarak herhangi bir ücret ödemiyorsun. Eğer ki oturum izni süren dolduktan sonra tekrardan süreyi uzatmak için başvurursan, o zaman ücret talep ediliyor.

  20. Merhabalar ben bu erasmus ne onu oncelikle anliyamadim ikincisi onumuzdeki hafta basvuru yapicam egitim vizesi icin bu oturum formunuda doldurmam gerekiyormu

    1. Eğer eğitim amaçlı gidiyorsanız ve uzun süre kalacaksanız oturum izinli başvuruda bulunmanız gerekiyor.

  21. Merhaba adres değişmiş artık 1117 Budapest, Budafoki utca 60, Sztregove köz de değil istersen güncelle.

  22. Murat Bey merhaba, elinize sağlık. Çok detaylı ve anlaşılır bilgiler olmuş. Ben, Macaristan’da öğrenci olmanın dışında “göçmen”lik için oturum almak için nasıl bir yol izlemek gerekli. Bu konuda desteğinizi, bilginizi rica edeceğim. Şimdiden çok tşk. Ev ve devlet tahvili almak yolu ile oluyor diye okudum. Minimum tutar nedir, kaç para değerinde bir emlak almalıyız? Kaç yıl sonra satabilirim? Macaristan’da göçmen olarak zor mu? Özellikle dil konusunda neler söylersiniz… Tşk…

  23. Merhabalar. Budapeste de Erasmus için bi sorum olucaktı oturma iznini aldıktan sonra diğer schen ülkelerini ziyaret etme şansım olur mu karşıma ne gibi sorunlar çıkar ? Teşekkürler

  24. Merhabalar benimde 1 yıllık oturum iznim var ve arkadaşlarla araç kiralayıp sırbıstan Bosna Hersek Karadağ ve Hırvatistan’ı dolaşmak istiyoruz fakat Türkiye’deki eski ehliyeti bu bölgede kullanabiliyormuyuz oturum izni olunca acaba bu bilgiye nasıl ulaşabiliriz

    1. Ehliyetle ilgili herhangi bir problem yaşamazsınız. Mevcut ehliyetinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz; en azından şimdiye kadar problem yaşayan göremedim/duymadım. Ülke değiştireceğinizden dolayı sadece araba kiralarken bunu belirtmeyi unutmayın. Belki araçta problem çıkabilir.

  25. https://ifr.mfa.gov.hu sitesini açıp ülke ve en yakın temsilciliğimizi seçtiğimiz zaman ”select a case” kısmında application for national permanent residence permit” gibi bir ifade var. Erasmus için başvuracağım , bu kısım kalıcı oturum izni gibi geldi bana. Zaten bir tek bu durum var seçeneklerde. Bunu seçersem randevu başvurumda sıkıntı çıkar mı ? Teşekkürler 🙂

    1. Hocam merhaba ben mastera gitmeye çalışıyorum aynı problem bende de var başka seçenek yok ne yapmalı ya da siz ne yaptınız

  26. Merhabalar 🙂

    Arkadaşların yazılarını okudum da benim durumum onlardan çok farklı. Daha gideceğim kesin değil yani evrak işerine başlamadım ama tek bi sorunum var. Yabancı dil. Bir iki sene yabancı dil kullanamadığım için köreldi yani sağlıklı iletişim kuramam gibime geliyor. Kısaca vizede ya da oturma izni almada falan çok sıkıntı yaşar mıyım? yoksa dili sağlamlaştırıp mı gitmem mantıklı olur? Çünkü dil eğitimini orda üniversite okurken geliştirmeyi planlıyordum 🙁

  27. Selamlar. Oglum Elte universitesinde hazirlik okudu. Ancak gecemedi. Okul bize 3 secenek sundu. 1. Bir yil dondurma 2. Yarim donem dondurma 3. Yeniden bir yil hazirlik okuma. Ben okulu dondurup bir yil boyunca orada dil egitimi veren bir okul veya dershaneye gitmesi taraftariyim. Bunun icin oturumunu uzatmasi gerekecek ama bunu nasil yapacak acaba?? Okul belge vermeye bilir,kurstan aldigi kayit evraki yeterli olurmu? Halen srs den kiraladigimiz bir ev de ikamet ediyor kontrati yeni yapildi. Bize bu konuda oneriniz ne olabilir? Bildiginiz tam zamanli ingilizce ogreten bir kurum varmidir? Yardimlariniz icin veerdiginiz diger bilgiler icin cok tesekkur ederim gecen sene cok isimize yaramisti.

  28. Merhabalar. yazınız için teşekkürler benim için baya iyi olacak bu yazı. fakat şöyle bir durum var bende yeşil pasaport olduğu için vizeni almaya gelme zaten 30 gün vizen var dediler ve şuan elimde damgalı bir biyometrik fotoğraf yok ne yapmam gerekiyor bir bilginiz var mı?

  29. Merhabalar,
    Yarın Vize randevum var. EVS amacıyla gideceğim. D tipi vizeye ihtiyacım var öncesinde bahsedildiği gibi 1 aylık tek girişli bir vize alıp daha sonra orada oturum iznine başvurmam gerekiyor. Buraya kadar sorun yok ancak yarın vize randevusunda vereceğim evrakların arasında bir vize ya da oturum izni başvuru formu olması gerekiyor mu. Vize için standart Schengen vizesi başvuru formu dışında bir şey bulamadım. Bir de 7-8 sayfalık bir oturum izni başvuru formu buldum ancak içersinde vize ile ilgili bilgilerin doldurulması gerekiyor dolayısıyla hepsini dolduramadım.
    Bu formlar ve prosedür ile ilgili acil bir bilgilendirme yapabilirseniz mutlu olacağım.

  30. Merhaba, 30 ocakta başlayacak master eğitimim için BME’den kabul aldım, lakin konsolosluk en erken vize randevu tarihini 18 ocakta veriyor. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim ve gerekli evraklar nelerdir, tüyolarınız nelerdir ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir