Yedek Almak ya da Saçları Yolmak
Dijitalleşiyoruz.
Yazılar, müzikler, fotoğraflar, videolar ve daha niceleri. Teknolojinin gelişimine paralel olarak artık sahip olduğumuz her şeyi dijital ortama taşımaktayız. Kitap okumak için elimize basılı bir şey almıyoruz. Fotoğraflara bakmak için albümleri kullanmıyoruz. Müzik dinlemek için kasetler zaten ortadan yok oldu, CD’ler ise ölmeden önce son turlarını atıyor. Videoları büyük projeksiyonlar bir kenara artık VHS / Beatamax kasetlerden de seyretmiyoruz. Her şey sabit disk dediğimiz ve kendisine çok güvendiğimiz bir kutunun içinde saklı. Üstelik bu çok güvenilen kutumuz aslında o kadar narin ki.
Mini Medya Oynatıcı: Raspberry Pi
Minik dev Raspberry Pi.
Raspberry Pi’yi ilk olarak 2011’in sonlarına doğru Donanım Haber’de çıkan bir haberle duymuştum. 25$’lık bir bilgisayardan söz ediyordu. Fiyatı ucuz olunca ne işe yarar acaba diye sorgulamadan “Bir tane edilmeliyim.” diye içimden geçirdim ve geçirdiğimle kaldım. Bu haberden yaklaşık 2-3 ay kadar sonra Mart 2012’de bu sefer ShiftDelete.Net’ten tükendiğinin haberini okudum. Haberin sonunda “Yakın bir zamanda yeniden piyasaya sürülmesi bekleniyor.” ibaresini görünce bu sefer işi şansa bırakmamaya karar verdim ve kısa bir araştırmayla Farnell‘i buldum.
Bozkurt Ergör’den Dağcılık Tekniği
Oldukça uzunca bir süredir elimden geldiğince dağcılık üzerine yayınlanmış Türkçe yayınları takip etmeye ve arşivlemeye çalışıyorum. İnternette tarayarak şu ana kadar çıkmış yaynların bir listesini bir kaç kaynaktan derleyerek oluşturdum; mutlaka ki eksikleri vardır. Bununla ilgili olarak da bir liste/yazı yazmayı planlıyorum zaten.
Kalem Fetişiyim
El yazısının katili, güzel yazmayan bir kalemdir.
~
Merhabalar.
Adım Murat.
29 yaşındayım.
Ve ben bir kalem fetişiyim.
Su Sporlarına Giriş: Kano
Bu sene, doktora derslerinin bir bölümü için haftada bir gün Fatih Eğitim Fakültesi‘nin kampüsüne gittim. Tam benim bulunduğum dönemde de kampüsteki kapalı spor salonunda yenileme çalışmaları yapılmaktaydı. Fırsat bu fırsat diyerek Fatih Hoca da salonun içine bir tırmanış duvarı yaptırdı. Buranın kullanımıyla ilgili olarak Egemen’le bir boşluk yakalayarak Fatih Hoca’yı ziyaret ettik. Dağcılıktan, tırmanıştan, başlayıp yürüyüştü, bisiklettti derken su sporlarıyla konuşmayı sonlandırmıştık.
Apple ve Kullanıcı Deneyimi Üzerine
Basitlik, kolay anlaşılırlık ve kullanılanılabilirlik sanırım tüm yazılımcıların ulaşmak istedikleri bir nokta olsa gerek. Bir yazılımın tabiri caizse 7’den 77’ye herkes tarafından kolay bir şekilde kullanılabilir olması tercih edilebilirlik açısından çok önemli olsa gerek. Ki iPhone -ve sonrasında iPad’in- bu kadar geniş bir kitleye ulaşabilmesinin en önemli etkenlerinden biri iOS ve arayüzün anlaşılabilir, kullanımının kolay olması olsa gerek.
Ramazan Sofrası: Dağmaran
Ramazan’ın ilk ev-dışı iftarını Dağmaran‘da Rize’de yaptık. Daha önceden bir kaç defa sac kavurma yediğimiz bu mekan ister istemez Ramazan’da ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyordu.
Günübirlik Kaçamak: Taşköprü’den Santa’ya
Hiç hesapta yokken sabah 10:00 sularında kendimi yolda buldum. Bir gün önce babam Yukarı Kavrun Yaylası‘na gitmekten bahsetmişti. Bundan bir önce ise Sercan, Mor Yayla fikriyle ortaya çıkmıştı. Bugün ise hepimiz aynı araba içinde Taşköprü Yaylası’na gitmek üzere Trabzon-Erzurum karayolunda yol almaktayız.
Espiye’de bir gün ve bir öğün: Park Pide Restaurant
Yemek yemeyi oldum olası sevmişimdir. O yüzden iki lokma yemek için gitmeyeceğim yer de yoktur. 5 yıl kadar önce Can‘la birlikte 2 günlüğüne Çanakkale’ye gittiğimizde sadece meşhur tostunun tadına bakmak için akşam Ayvalık’a gidip 2 tost yiyip tekrardan Çanakkale’ye dönmüşüzdür. O yüzden pide yemek için Espiye’ye gitmek çok da önemli değil.