Bozkurt Ergör’den Dağcılık Tekniği

Oldukça uzunca bir süredir elimden geldiğince dağcılık üzerine yayınlanmış Türkçe yayınları takip etmeye ve arşivlemeye çalışıyorum. İnternette tarayarak şu ana kadar çıkmış yaynların bir listesini bir kaç kaynaktan derleyerek oluşturdum; mutlaka ki eksikleri vardır. Bununla ilgili olarak da bir liste/yazı yazmayı planlıyorum zaten.

Geçtiğimiz günlerde Nadir Kitap üzerinden, Ankara’daki bir kaç sahaftan bir kaç kitap siparişi verdim. Kitaplarım bugün eş zamanlı olarak elime ulaştı. İlk partiden elime Tonguç Gürcan’ın 1966 yılı basımı Kampçılık Bilgisi, Abdülmecit Doğru tarafından yazılan ve 1989 yılında yayınlanan Dağcılık ve Yüksek İrtifa ve Almanca bir basım olan Berg ’86 geldi.

İkinci El Dağcılık Kitapları

Asıl sürpriz ise ikinci partideydi. Evde olmadığımdan yine Ankara’da bulunan sahaflardan Şubat Kitabevi‘den gelen 1984 basımı Dr. Bozkurt Ergör‘ün Dağcılık Tekniği kitabı.

~

Gün içinde bölümdeki işler ve tırmanış hazırlığından dolayı kitapları incelemeye çok fırsatım olmadı. Akşam yatağa girip ne var ne yok diye kitapları elime alıp göz gezdirmeye başladığımda bir sürprizle karşılaştım. Dağcılık Tekniği kitabı 1985 yılında Dr. Bozkurt Ergör tarafından Dr. Yaşar Bingöl adına imzalanmış. Gerçekten çok hoş bir sürpriz oldu benim için. Rahmetli Bozkurt Ergör’e ait bende olan bir diğer kitabını imzalatma olanağımız olmadı ve olamayacaktı da. Türk dağcılık literatürünün –sanırım– bu ilk kitabını hem de hocanın imzasını barındıracak bu kitabı bulabilmek büyük bir şans.

İmzalı Dağcılık Tekniği

Üstelik ilginç de bir zamanlama oldu. Zira hem tırmanış hem de eğitim için bu hafta sonu -hatta bu yazıyı yazdıktan sonra yola çıkacağız- Kaçkarlara gideceğiz. Yapılan baraj sonrası sular altında kalacak olan Yusufeli üzerinden önce Olgunlar Köyü‘ne oradan da Dilberdüzü‘ne varıp kamp yapacağız. Hem tırmanış hem de buzul eğitimi içinse Dr. Bozkurt Ergör anısına Ergör Buzulu olarak adlandırılan buzula gideceğiz ve iki gün boyunca eğitim yapacağız. Eğer şansımız yaver gider, şartlar da el verirse Sönmez Tepe‘ye (3860 metre) de tırmanmayı planlıyoruz.

Hava güzel olmaya devam ederse Pazar günü de Kaçkar Dağı‘nın (3937 metre) Güney Rotası üzerinden Trabzon’dan gelen bir başka ekiple birlikte ikinci bir tırmanış daha gerçekleştireceğiz.

Murat Eray KORKMAZ

Yer içer, gezer tozar, okur yazar. Biriktirir. #kitapmeraki #saatmeraki #kalemmeraki.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir