Budapeşte’de Ev Kiralama ve Konaklama

Budapeşte’de Ev Kiralama ve Konaklama

Eğer ki gideceğiniz okul/şehir size yurt imkanı sunmuyorsa, Erasmus’un en sıkıntılı aşaması –bana kalırsa– kalınacak yerin ayarlanma kısmıdır. Nitekim çok abartılan vize işlemleri sadece prosedürden ve belge toplamaktan ibaret. Çok uç bir durum olmadığı sürece vizenizi gidiş tarihinizden önce mutlaka alacaksınız.

~

Daha önceden iki konuyla da ilgili olarak detaylı olarak bir şeyler yazmıştım. Mutlaka göz atın.

Vize başvurusu sayfasında detaylı olarak da bahsetmiştim. Başvuru formunda gittiğinizde kalacağınız bir adres isteniyor. Buraya herhangi bir hostelin adresini verebilirsiniz. Asıl önemli olan Budapeşte’ye (Macaristan’a) gittikten sonra oturma izni başvurusu için gerekecen olan adres. İşte bu adres, Erasmus programı boyunca 6-12 ayınızı geçireceğiniz eviniz olacak.

Fotoğrafta görünen 23 numaralı bina, Budapeşte’de 5 ayımı geçirdiğim yerdi.

~

Aslında doğru.

Kalacak yeri de bir şekilde mutlaka bulacaksınız; cebinizde para olduğu sürece açıkta kalacak değilsiniz.

Burada –yine bence– önemli olan nokta ise bundan sonraki 6-12 ayınızı geçireceğiniz ve “evim” diyeceğiniz o yeri, o doğru yeri bulabilmek. Zira internetten araştırdığınız, fotoğraflarına bakıp da çok beğendiğiniz yer, içine girdiğinizde çok rezil bir halde olabilir. Tıpkı benim yaptığım gibi “Ulan 6 ay ben burada ne yapacağım?” diye sabahı zor edebilirsiniz.

abc

O yüzden vizeymiş, okulmuş bunları bir kenara bırakın ve her şeyden önce konaklayacağınız doğru evi, doğru yeri bulmaya bakın.

~

İnsan düşününce merak ediyor “Eskiden nasıl yapıyorlarmış bu işleri?” diye. Günümüzde her şey o kadar kolay ki. Çeşit çeşit internet sitesi size zaten olağanüstü bir portföy sunuyor. Arama kıstaslarınızı belirleyip nokta atışı ev bulabiliyorsunuz. Sadece ev bulmak da değil, özellikle Facebook üzerindeki onlarca grup üzerinden ev arkadaşı da bulabiliyorsunuz kendinize.

O yüzden dedim ya. Endişelenecek bir şey yok. Bir şekilde kalacak yer bulacaksınız.

~

Budapeşte’de yer alan üniversiteler –benim bildiğim kadarıyla– yurt imkanı sağlamıyor. Biraz daha net ifade etmek gerekirse, en azından BME‘ye gidecek olan öğrenciler için böyle bir imkan yok. Yurt olmadığı için kendinize konaklamak üzere bir yer bulmanız gerekiyor.

Bu konuda üniversitenin Erasmus Ofisi sizi BME’de de bir kolu olan Erasmus Student Network‘e ESN BME‘ye yönlendiriyorlar. ESN ile irtibata geçtiğiniz takdirde de size ellerinden geldiğince her aşamada yardımcı oluyorlar.

Aslında ev bulma aşamasında onlara da direkt olarak gerek yok. Zira onlar da sizi alternatif hizmetlere yönlendiriyorlar. Ben ev için araştırma yaparken çeşitli Facebook grupları dışında 2-3 tane belli başlı hizmete denk geldim:

Room Mates Budapest

> SRS Budapest

> ESN BME Accommadation

Her üç servis aracılığıyla da ev, ev arkadaşı bulabilmeniz mümkün. Sitelerinde kendilerinin ve/veya diğer insanların kiraladıkları ev ve/veya oda ile ilgili bilgilere erişebilmek mümkün. Bu üçü içerisinde özellikle Room Mates Budapest sitesini şiddetle tavsiye ederim. Zira çok geniş bir veritabanı var. Ev bilgileri ve evlerle ilgili fotoğraflar dışında ayrıca harita üzerinde evin konumunu görebilmek mümkün. Yine web sayfası üzerinden ev sahibi ile de direkt olarak mesajlaşabiliyorsunuz.

Bu hizmetlere ek olarak Facebook üzerinde “Budapest Flat Rent 2013” vb. kelimeleri kullanarak arama yaptığınız takdirde de karşınıza bir sürü grup/sayfa gelecektir. Bunun için direkt bir link yok. Her dönem başında farklı gruplar açılıyor. Dediğim gibi gitmeden önce yapacağınız bir araştırmayla uygun grupları bulup üye olabilir ve evinizi arayabilirsiniz. Bunlardan bazılarını aşağıda listeledim. Ayrıca okullar oluşturdukları kendi Erasmus öğrenci grupları aracılığıyla da çeşitli evlet/odalar bulabilirsiniz.

> Flats for Erasmus in Budapest

> Flats for Rent in Budapest

> Erasmus Life in Budapest 2013

Bunlara ek olarak daha detaylı incelemek isteyen varsa aşağıdaki bağlantıda yer alan tablolara da göz atabilir. İlgili tablolar, Budapeşte’nin çeşitli bölgelerindeki ortalama kira bedellerini, apartman daire fiyatlarını ve birim metrekare başına fiyatları gösteriyor.

> Budapest Real Estate Prices by District

Ben sözü daha fazla uzatmadan, bana göre hata olan bazı tecrübelerimi paylaşmak, bir kaç tavsiyede bulunmak istiyorum:

  • Yalnız kalmayın, yalnız eve çıkmayın. Mutlaka ama mutlaka bir veya birden fazla ev arkadaşınızın olacağı bir ev kiralamaya bakın.
Yoksa benim gibi evde bir başınıza kalır, yaptığınız kartondan maketlerle zaman zaman vakit geçirmek zorunda kalabilirsiniz.
  • Türk öğrencilerle/arkadaşlarınızla birlikte aynı evde kalmayın. En azından dilinizi geliştirmek istiyorsanız. Başta yabancı bir yer, yabancı insanlar kavramı korkutucu gelecektir, gelebilir ama alıştıktan sonra çok rahat edeceksinizdir, daha da keyifli zaman geçireceksinizdir. Özellikle Türk öğrenci/arkadaşlarla aynı evde kalmak olası dil gelişimi açısından size hiç fayda sağlamayacaktır. Mutlaka yabancı, hatta farklı ülkelerden olmak kaydıyla birden çok ev arkadaşı edinin.
  • Evi görmeden para ödemeyin, anlaşmayın. İnternetten bulduğunuz evlerin gördüğünüz fotoğarflarına kanmayın. Konuşma aşamasında güncel fotoğraflar isteyin. Beğendiğiniz 2-3 evi belirleyin, evi görmek için randevu alın ve 1-2 gününüzü ayırıp tüm evleri gezin. İçinize en sinen hangisi ise orayı kiralayın.
Tek göz odam/evim.
  • Her şey bir arada kiralara aldanmayın. Genelde “Kira + Eşya” ücretli ve “Her şey dahil” ücretli iki tip kiralama imkanı oluyor. Başlangıçta her şey dahil fiyatlar kulağa hoş geliyor. Elektrikti, suydu, doğalgazdı uğraşmam; tek seferde öderim diyorsunuz. Ancak Nisan-Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim-Kasım gibi havanın sıcak olduğu dönemlerde sıfıra yaklaşan doğalgaz harcamanız, vb. bir çok şey için hava parası ödemek durumunda kalabilirsiniz. Sadece kira (rent) + eşya (common utilities) için fiyat alın ve öyle anlaşın.
  • Pazarlık mutlaka yapın.
  • Kontratınızdaki şartları çok iyi belirleyin. Kiralama tarihlerinizi, ödeme koşullarınızı, depozitoyu ve hatta depozitonun nasıl değerlendirileceğini (evden çıkarken geri mi iade olacak yoksa son aylara/kiralara mı sayılacak) net bir şekilde belirtin. Oturma izni alırken kira kontratınızdaki bilgiler baz alınıyor. O yüzden özellikle kiralama tarihlerinize dikkat edin. O tarihler arasında oturma izni verilecektir. Ayrıca kontrat ve yaptırımı konusunda çok katılar; bizim aksimize. O yüzden bir sorun yaşamanız durumunda o kontrata yazılan şeyler üzerinden şikayette bulunabileceğinizi unutmayın.
  • İlla ki okulun dibinde ev aramayın. Öyle ya da böyle zaten aylık (~ 30 TL) öğrenci bileti alacaksınız. Budapeşte’de yeraltı-yerüstü ulaşım ağı gayet başarılı ve hızlı. O yüzden ulaşımı dert edip çevre bölgelerden de ev bakmayı ihmal etmeyin. Nitekim benim gibi yapmayın. Harita üzerinde bakıp da “Okula uzak burası yea!” diye güzelim evden vazgeçmiştim. Duş almak için banyoda dikildiğim 5 ay boyunca, mesela, o vazgeçtiğim evin küveti gelmiştir gözlerimin önüne 🙂
  • Evi Peşte tarafından kiralayın. BME, Buda tarafında, Tuna Nehri’nin kenarında yer alıyor. Eğer ki gece hayatını vs seviyorsanız (ve hatta sevmiyorsanız bile) evinizi Peşte tarafından kiralayın. Zira şehrin Peşte tarafı her açıdan daha hareketli.
  • Tram 4-6 neredeyse şehri bir baştan bir başa, 24 saat dönüyor; BME’nin önünden de geçiyor. Google Maps üzerinde de rotasını görebilmek mümkün. Bu tramvayın rotası üzerinde bir ev elbette ki yine her açıdan avantaj.
Tram 4 ve Tram 6’nın rotası. Tüm Budapeşte’yi bir uçtan bir uca katediyor.
  • Fiyatları ve evin imkanlarını iyi araştırıp kıyaslamayı yapın. Genel olarak kişi başı yaklaşık 180-220 Avro Kira+Eşyalara ödüyorsunuz. Yaklaşık olarak 30-50 Avro arası da elektrik-su-internet-doğalgaz vb. şeyler tutar. Özetle bütçenizi planlarken 200-250 Avro arası ev kirası ayırın. Eğer ki tek başınıza ev tutmayı planlıyorsanız 300-350 avro arasını gözden çıkarın. Her yerde olduğu gibi Budapeşte’de de kira fiyatları bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor.
  • Evin yerini belirledikten sonra ESN BME’ye veya kendi üniversitenizin ESN birimine e-posta atarak evin çevresi ve konumu hakkında bilgi alın. Bazı bölgeler için çok tekin değil diyorlar. Mesela benim evim 8. bölgede ve şu ana kadar hakkında en ufak iyi bir şey duymadım. Diğer taraftan bakıldığında herhangi bir sıkıntı da yaşamadım.
Illés utca ile Tömő utca’nın köşesi.
  • Evin manzarasını da değerlendirmeyi ihmal etmeyin. Ne zaman şansın yüzünüzegüleceğini bilemezsiniz. Uygun fiyatlı, balkonlu, enfes manzaraya sahip evler de var. Yoksa benim gibi şu manzaraya maruz kalırsınız 5 ay boyunca.
Evimin manzarası. İlanda belirtildiği şekliyle: “Botanik bahçe manzaralı”.
  • Mümkün olduğunca çok alternatife bakın. Her an yeni evler eklenip çıkabiliyor. Şans eseri çok uygun fiyatlı güzel daireler bulabilmek mümkün oluyor, gözlerinizi dört açın.

~

Genel olarak aklıma gelenler şimdilik böyle. Zaman içerisinde aklıma geldikçe yazıyı güncellemeye devam edeceğim.

Şu sıralar, 2013-2014 dönemi için Budapeşte’ye gitmeye hazırlanan bir çok öğrenci olduğuna eminim. O yüzden beni beklemeyin, aklınıza takılan herhangi bir şey olursa lütfen çekinmeden yazın. Elimden geldiğince yardımcı olurum. Özellikle gitmeden önce, ne kadar haritan bakarsak bakalım ne nerede/nasıl bir yerde emin olamıyoruz. Eğer ki yer olarak da sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı olurum.

Benim başım yandı, bari siz kendinizi kurtarın 🙂

IMG_2194

52 Comments

  1. Ufuk

    Dostum ellerine sağlık çok güzel yazmışsın , ben erasmus öğrencisi olarak değil yüksek lisans öğrencisi olarak gitmeyi düşünüyorum ve sormak istedğim sorular çok aslına bakarsan mutlaka irtibata geçelim

    • MeraK

      Ufuk merhabalar,

      Konuyla ilgili olarak e-posta gönderdim. Elimden geldiğince seve seve yardımcı olmaya çalışırım. Çok özel bir şey yoksa/konu dışı değilse buradan da yazabilirsin elbette. Böylece sonradan okuyanlarla da patlaşmış oluruz.

      Şimdiden hayırlı olsun. Çok doğru bir karar vermişsin.

      Selamlar,
      Murat

      • Ufuk

        Bu kadar hızlı bir cevap beklemiyordum açıkcası ilgin için çok teşekkürler 🙂 Yok konu dışı değil hele hele bu kadar Göçmenlik bürosu işlerinden korkmuşken 🙂 Umarım dediğin gibi doğru bir karar vermişimdir , Okuyacağımız üniversite aynı değil ama olsun maksat gönüller bir olsun 🙂 ( BKF de olacağım bu arada yazıyı görüpte aynı okulda okumayı düşünen arkadaşlara duyrulur ) Göçmenlik bürosu ile ilgili metninide detaylıca okudum açıkcası biraz ürperdim daha önceden Macaristana gitmişliğim olmasına ramen bu bambaşka bir süreç…Öncelikle benim durumumda senin gibi olacak açıkcası sanırım kartonlarımla ev arkadaşlığı yapacağım ev arkadaşı olayına çok sıcak bakmadığımdan değil 3 seneye yakın bir Macaristan geçmişim ve hali hazırda kız arkadaşım bulunmakta,ben onunla aynı eve çıkmayıda düşünmüyor değilim ama kira kontratı üzerine işler nasıl yürüdüğünü bilmediğim için tıkandım…Evi sanırım o bulmuş söylediğine göre çokta uygun bi fiyata anlaşmışlar ama yerleşim iznini alabilmem için imzamın olması gereken bir kontratta bulunması lazım anladığım üzere…Açıkcası ev arkadaşımın kız arkadaşım olmasını istiyorum bu durum ile ilgili bir bilgin varsa ve yardımcı olabilirsen çok sevinirim 🙂

        • MeraK

          Uzun uzadıya yazılı olunca korkutucu dursa da aslında oldukça basit, belgelerin tamsa hızlı bir işlem oturma izni olayı. Eğer şansın yaver giderse (ki kesinlikle şansla ilgili) belgeleri teslim ettiğin anda oturma iznini alabilirsin.

          Kira kontratı konusunda için rahat olsun. Zira ev arkadaşı konusunda herhangi bir sıkıntı yaratacak durum yok. Kira kontratını 4 nüsha hazırlayın. Kontrat üzerinde ev sahibinin, senin ve kız arkadaşının imzası bulunsun. Kontratın biri ev sahibinde kalsın birisi de her ihtimale karşı sizde. Diğer iki kontratı da başvurularınızda kendi belgelerinizin arasına ayrı ayrı ekleyin; bir problem olmaz. Yazıda da belirttiğim gibi sadece kontratın Macarca olmasına ve oturma izni istediğiniz tarihleri kapsıyor olmasına dikkat edin yeter. Örnek kontrat yine Oturma İzni ile ilgili yazıda var.

          Yine hatırlatmakta fayda var. Bir diğer ihtiyaç duyacağınız belge olan “Property Page of Flat”‘in de -aynı dairede kalacak olsanız dahi- ayrı ayrı belgelerinize eklenmiş olması gerekiyor. Bu belgeden de bu yüzden 2 tane çıkarmanız gerekecek. Belgenin fiyatı 6500 Ft (~50 TL) idi. Bazı arkadaşlar belgeyi fotokopiyle çoğaltıp vermişlerdi. Ofistekiler biraz mırın kırın etmişler, bunlar da “Ev sahibi bize bunu verdi.” diyerek geçiştirmişler ama yine de belgeyi kabul etmişler. İsterseniz bir şansınızı deneyin. En kötü durumda belgelerinizi alıp işleme koyuyorlar ve oturma izni kartınızı almaya geldiğinizde eksik belgelerinizi tamamlamanızı istiyorlar.

      • Barış GÖKTAŞ

        Hocam merhabalar , Biz 2 arkadaş 10 günlüğüne Budapeşteye gitmeyi düşünüyoruz gerçi artık herşey hazır uçak biletleri falan 🙂 Booking.com’dan bir hostelde buldum 350 TL civarında 2 kişi 1 haftalık fiyatı ama tam emin olamıyorum nasıl biryer olduğundan açıkçası kalabilcek bi daire tarzı biryer arıyorum bi bilgin varmı bu konuda yardımcı olabilirmisiniz acaba.?

        • MeraK

          Barış merhabalar,

          Hangi hostel bu? Budapeşte’deki hosteller konusunda çok fazla bir bilgim yok ancak Viyana’da Wombat’s Hostel’da kalmıştım, gerçekten çok iyiydi. Budapeşte’de de merkezi bir yerde şubesi var. Fiyatlarından emin değilim ama bir göz at.

          Onun dışında Airbnb (www.airbnb.com) sitesine de bir göz at. Burada uygun fiyatlı daire/oda bulabilmek de mümkün. Uzun süreli konaklamalar için bu site ve daire kiralama olayı çok daha konforlu oluyor. Fiyatlar için yine araştırma lazım elbette. Zaman zaman gerçekten çok uygun (hatta hostelden de ucuza) evler/odalar bulunabiliyor.

  2. Pagan-RW

    Bende yeni geldim daha Budapeste’ye BME mimarlıktayım, Macarca bilmediğim için her şey çok kasıyor beni. neyse ki okul 9’unda açılıyormuş da belki alışırım çevreye. 9. bölgeden ev tutmamı önerir misin? Tek yaşamayı planlıyorum ilk yıl, millet şu yüzde yetmiş başarı ayağına bayağı korkuttu beni, ben de zaten dilim beni idare ediyor rahatça daha önce de Kanada’da kaldığım için diye ders çalışmaya alıştırayım kendimi diyorum 1-2 saatlik günde, buna bir yorum yapar mısın? (büyük ihtimalle hazırlığa kalırım) faturalar ne civarda geliyor, İnternet hızım biraz önemli 3 seçenek var dediler hızlıyı düşünebilirim belki?

    Şimdiden teşekkürler
    Attila

    • MeraK

      Attila selamlar,

      9. bölgenin neredesinden tutmayı planlıyorsun, ev fiyatları nasıl? Biraz merkezin dışında kalıyor ama toplu taşıma vb. konuları oldukça gelişmiş olduğu için problem olacağını tahmin etmiyorum. Eğer gerçekten tercih edilesi uygun bir yer bulabilirsen neden olması. Nispeten BME’ye de yakın bir yer zaten.

      Macarca gerçekten çok problem ve ne kadar uğraşsanız da temel bir kaç kelime/terim dışında kolay kolay anlaşılamıyor. Zira benzerlik vs yok gibi bir şey. O yüzden ya ucundan ucundan Macarca öğrenmeye bakacaksın, veya kabullenip kasmayacaksın. Ben anlayacağım, bir şeye benzeteceğim diye çok uğraşıyordum, ama ruhen yorulmak dışında bir faydası olmadı hiç bir zaman 🙂

      Tek yaşama konusu aslında ucu açık bir tercih; net bir cevabı yok. Ben de gürültü patırtıyla çok fazla uğraşmayayım dedim, tek kaldım. Ev konusu oldukça rahat oluyor. Kendi kendini çekip çeviriyorsun. Ama dersen ki ben öyle kolay kolay insanlarla kaynaşamam falan o zaman tek başına kalma. Sonra kalabalığa karışması zor olur 🙂

      Faturalar mevsimlere/kullanıma göre değişmekle beraber toplamda ortalama 50-100 Avro arasında gelir. En büyük harcaman doğalgaz için olacaktır. O da kışın ısınma için kullanırsan olur. Yaz dönemlerinde neredeyse doğalgaz için harcaman olmaz. Elektrik, su, internet, vb. faturaların da 50-60 Avro’dan fazla tutmaz gibime geliyor.

      Internet için net bir şey diyemeyeceğim. Ben UPC’nin bi paketini kullanmıştım ve beni fazlasıyla tatmin etmişti. Aylık 5000-7000 Ft civarındaydı hizmetleri. Genel olarak zaten internet bağlantıları oldukça hızlı. Sana uyan bir tanesini alırsan pişman olmazsın.

      • Pagan-RW

        Öncelikle bilgiler için saol,
        birçok danışmandan daha yararlı oldun, yazılarını baştan sona okudum. (cube-figureler dahil :D)

        9. bölgede arkadaşlarım var fakat tam olarak sokak sokak bilmiyorum. Baktığım yerleri aklımda tutamamama neden oluyor bu.

        Ama kısaca okula en yakın noktalara bakmaya çalışıyorum olduğunca, fiyat konusunda danışman 300€ altı evlere götürdü hep, oldukça eski binalar, ben her şey dahil 400€ ya kadar çıkmayı kabul ettim. Sanırım tek yaşıyacağım da kesinleşti gibi, zaten arkadaşlarım etrafta diye.

        Sorun şu ki internetteki ilanlar hep tutulmuş oluyor ve danışmanın gösterdiği evlere umutsuzca gitmek zorunda kalıyorum.

        400€ haricinde geriye 100-150€ gibi bir para kalıyor. Bununla haftada 1-2 kez dışarı çıkarak aylık geçimimi sağlayabilir miyim? (yiyecek-içecek vs.)

        Tekrar teşekkürler
        Attila

        • MeraK

          400 Avro’ya her şey dahil çok daha merkezi konumlarda çok daha iyi evler bulabilirsin gibime geliyor. http://www.roommatesbudapest.com sitesine bir göz at derim eğer bakmadıysan. Nitekim 300-350 Avro’ya ben zamanında çok güzel evler bulmuştum. Tek yaşasan dahi 400 Avro Budapeşte’de ev tutmak için çok çok iyi bir rakam.

          Eve ödeyeceğin para ne kadar az olursa daha rahat etmen anlamında o kadar fayda sağlayacaktır. 150 Avro yaklaşık 45000 Ft yapıyor. Günlük ortalama 1500 Ft’ye geliyor. Eğer evde yemeği yapar edersen idare edecektir mutlaka; nitekim şehir çok pahalı değil. Ama yine de zaman zaman sıkıntıya düşebilirsin. Çok kontrollü olman lazım. Mümkün olduğunca tutacağın evi uygun fiyata ayarlamaya çalışıp o aradaki parayı diğer harcamalarına aktarmaya gayret et. Dediğim gibi 300-350 Avro’ya bile her şey dahil yerler bulabilmek mümkün olacaktır.

          • Pagan-RW

            Ya sana nasıl teşekkür ederim gerçekten bilmiyorum, sözde geldiğim danışmanlık şirketinden kat ve kat daha fazla yardımcı oldun.

  3. Murat

    @Murat: İnanılmaz faydalı yazılar yazmışsın Budapeşte’ye gidecekler için, kendi adıma teşekkürler.

    @Ufuk gelecek sene, 2014-15 den itibaren BKF’de yüksek lisans yapmayı düşünüyorum, üniversite ve kabül sürecin hakkında biraz konuşabilirsek super olur. (ayokm@itu.edu.tr) mail adresim

  4. Macaristan’a gidecek öğrenciler için çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

  5. dilara

    Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler… Sopron, university of western Hungary ile ilgili bilginiz yorumunuz var mı erasmus için?

    • Dilara merhabalar, iyi yıllar.

      Maalesef direkt olarak şehir/üniversite hakkında detaylı bir bilgim yok. Macaristan zaten nispeten küçük bir ülke. Budapeşte dışındaki şehirleri de nispeten kasaba tarzında daha küçük şehirler oluyor. Budapeşte kadar hareketli olmuyorlar. Sopron’da da durum muhtemelen benzer olacaktır.

      Diğer taraftan hemen Avusturya sınırında yer alıyor olması aslında bir avantaj sayılabilir. Batı Avrupa’ya kaçmak daha kolay olur. Viyana bir adım ötesi. Bu açıdan değerlendirmek de lazım 🙂

      • dilara

        Peki çok teşekkür ederim…:)

  6. ER.ÇA.

    2014-15 yılında IBS’de int.marketing üzerine yüksek lisans planım var.paylaşımda türk arkadaşla kalmayın dese de türk bir arkadaşla eve çıkma planım var.bu konuda burdan ilgilenen arkadaş varsa benimle iletişime geçebilir(her ne kadar daha uzun zaman olsa da).aylık 650 700euro civarı bütçe ayırmayı planlıyorum.bu para yeterli olur mu yoksa bütçeyi daha yukarı çekmem gerekir mi? IBS hakkında bilgi sahibi isen yardımcı olursan yine sevinirim.

    • Merhabalar,

      Türk arkadaşla eve çıkmanın mutlaka ki bir çok faydası vardır. Benim özellikle aman yapmayın etmeyin dediğim nokta dil gelişimi açısındandı.

      650+ Euro’luk bütçe aslında çok iyi bir rakam Budapeşte (Macaristan) için. Zira henüz Euro’ya geçmemiş olmaları ve şehrin/ülkenin nispeten ekonomik olması, elinizdeki paranın kıymetini arttırıyor. Bir (veya daha fazla) arkadaşla eve çıkarsanız yaklaşık 200-250 euro arasında kira+elektrik+su+internet vb. harcamalarınız tutar. Geri kalan 400-500 euro ile çok rahat geçinirsiniz; merak etmeyin. Tabi harcama/geçinme kavramları göreceli kavramlar aslında. İlk ay biraz dengeli/dikkatli harcama yapıp yaklaşık giderlerinizi hesaplar, sonraki aylarda buna göre gönül rahatlığıyla harcamalarınızı yapabilirsiniz.

      IBS hakkında maalesef direkt olarak detaylı bir bilgim yok. Orada bulunan/bulunacak arkadaşlar varsa yardımcı olacaklardır. Benzer şekilde internette de genel olarak bilgi/tecrübe bulabilirsiniz.

      Şimdiden keyifli bir Erasmus dönemi dilerim.

  7. 3 aylık bir staj hareketliligi yapacağım ve şuan en büyük sıkıntım gitmeden önceki uygulama ve harcamalar. Vize de çok sıkıntı çıktığı, staj yeri çok zor bulunduğu ve gitmeden önce çok fazla harcama yapıldığı söyleniyor . Açıkçası şuana kadar okuduğum en açık bilgileri burada ve vize işlemleri harcamalar hakkında sizden bilgi alabilirsem çok sevinirim. 🙂

    • Büşra merhabalar,

      İşin açıkçası vize konusu tüm sürecin en basit kısmı. Herkes bir şeyler söylüyor -ve korkutuyor-. Lakin evrakları tam/düzgün bir şekilde topladıktan sonra konsoloslukta geçireceğiniz süre keyifli bir sohbeti içeren 5 dakikadan ibaret oluyor.

      Sitede yer alan Macaristan’da Erasmus başlığı altındaki vize bölümünde elimden geldiğince yazmaya çalıştım belgeleri; bakmışsındır mutlaka. İlgili belgelerle gittiğin takdirde bir sıkıntı çıkmadan vizeni alırsın. Vize sürecinde senin tek dikkat etmek gereken staj için anlaştığın kurumdan alacağın kabul belgesi. Kabul belgen olduktan sonra gerisi önemli değil. Ayrıca -bildiğim kadarıyla staj da erasmusa dahil olduğundan- 60 Avro’luk vize bedelini de ödemiyorsun. Bu yüzden vize için tek masrafın alacağın 3 aylık seyahat sağlık sigortası olacaktır.

      Staj yeri bulma konusunda ise maalesef bir şey diyemiyorum. Zira o biraz sana kalıyor. bu konuda okullar da pek yardımcı olamıyor. Çeşitli aracı kurumlar yer ayarlıyor ama onlar da 300-500+ Avro civarında ücret alıyorlar. 1-2 aylık bursun oraya gidebilir. Veya şimdiden gitmeyi istediğin kurumlarla yazışmalara başlayıp şansını dene. Sadece kuruluşları değil -konun nedir bilmiyorum ama- üniversiteleri/laboratuvarları da araştır. Oralardan da kabul alabilirsen, staj olarak onlar da geçerli oluyor.

      Bir göz at, yardımcı olabileceğim bir şey olursa haberleşelim.

  8. Çocuk Gelişimi öğrencisiyim açıkcası kurum bulmak sıkıntı gibi geliyor ama şimdiden araştırmalar ve görüşmeler yapmak sanırım faydalı olacaktır tavsiyeniz için teşekkür ederim 🙂

  9. mahir

    budapeşte de iş yeri açmayı düşünüyoruz güzellik salonu veya restorant
    iş yeri fiyatları hakkında bilginiz varsa yardımcı olmanızı isterim tşk..

  10. Merhabalar 2014-2015 bahar dönemi için King Sigismund College üniversitesinde bir arkadaşımla erasmus yapmayı düşünüyorum sence hangi bölgede ev tutmalıyım ve derslerin zorluk seviyesi nasıl yani hepsi ingilizcemi , yoksa macarca-ingilizce karışık mı oluyor ayrıca erasmus öğrencilerine kolaylık sağlıyolar mı

    • Merhabalar,

      Ben direkt bahsettiğiniz okulda Erasmus yapmadığımı için oraya has olarak bilgiler veremeyeceğim. Burayı okuyup da orada Erasmus programına katılan arkadaş olursa eminim ki daha net bir şeyler yazar.

      Genel olarak Erasmus öğrencileri için/Erasmus öğrencilerinin de katılacağı dersler İngilizce oluyor. O yüzden ders konusunda endişeniz olmasın. Derslerin kolaylık/zorluğu, hocaların zorlama faslı bırakın okuldan okula değişmesini hocadan hocaya/dersten derse bile değişkenlik gösterebiliyor. O yüzden onun için genel bir şey söyleyebilmek mümkün değil. Biraz tecrübe edip görmek lazım.

      Ev konusunda ise açık olun bence. İlla ki okula yakın olsun diye düşünmeyin. Budapeşte büyük ama küçük bir şehir. Ulaşım altyapısı metro-tramvay-otobüs vb. açısında çok çok iyi. Şehrin diğer ucundan bile ev tutsanız ev fazla 15-20 dakikalık rahat bir yolculukla okula ulaşabileceğiniz bir yer. O yüzden tüm şehri/bölgeleri kapsayacak şekilde araştırın ve en çok neresi sizin için uygunsa çekinmeden tutun.

  11. Yusuf

    Ben bosna hersek te hukuk okuyorum ama hayalim hep macaristan/budapeste de okumakti. Gecenin bir yarisi aklima geldi yine ve internette ufak bi surf yaparken denk geldim. Yazi ve yorumlari bastan asagi okudum sadece eline ve emegine saglik demeyi kendime borc bildim ve bana da ilham oldun sarajevo da ilk geldigimizde cok sıkıntı çektik gelecek nesiller icin bende senin gibi bir blog acmayi dusunuyorum. Tekrar eline saglik, tesekkurler.

    • İlginiz ve güzel sözleriniz/düşünceleriniz için teşekkürler.

      Bence blog vb. işini geciktirmeyin. Bir şeyler yazmak için bizim harcadığımız 5-10 dakikalık kısacık bir zaman birilerinin belki de günlerce boşa/sıkıntılı geçireceği daha uzun süreleri bertaraf ediyor. Tecrübelerimizi bir şekilde aktarmak çok büyük farklılığa sebep oluyor. Boşuna dememişler paylaşmak güzeldir diye 🙂

      Bosna’ya selamlar, sevgiler.

  12. İsa

    Merhaba öncelikle bu kadar detaylı ve faydalı yazı için çok teşekkürler. Ben bahar döneminde bi arkadaşımla 3.Kerület civarındaki Edutus College’de 5 ay eğitim göreceğiz. İlk 1 ay hostelde kalacağız gibi duruyor Obuda tarafını önerir misiniz ? Uygun fiyatlı o tarafta başka bi hostel veya o tarz bi yer bulamadım varsa bilgilendirirseniz çok sevinirim 🙂

    • İsa merhabalar,

      Obuda tarafı konusunda net bir bilgim yok. Lakin toplu taşıma konusunda oldukça başarılı bir şehir olduğunu söyleyebilirim Budapeşte’nin. Eğer ki daha merkezi yerlerde daha uyguna konaklayabileceğin alternatifler bulabilirsen onları da değerlendirebilirsin. Bir metro/tramvay ile neredeyse ulaşamayacağın yer yok. Direkt olarak okul civarı şeklinde kısıtlama bence kendini.

      Hostel/yurtlar dışında evde oda kiralamayı da araştır. O şekilde de uygun fiyata konaklayabileceğin yerler bulabilirsin diye düşünüyorum.

  13. melek

    Merhaba, öncelikle elinize sağlık şahane bir yazı olmuş. Seneye Erasmus için Corvinus Üniversitesinde olacağım bende ve benim için de en önemli konu konaklama. Acaba bu verdiğiniz sitelerde arama yaparken bölge olarak nereleri yazsam iyi olur?

    Bu konuyu halledebilirsem kazanmanın mutluluğunu daha iyi yaşayacağım sanırım 🙂

  14. fatih

    esenlikler.
    öncelikle böyle bir yardım ve bilgi paylaşımı ortamı oluşturduğunuz için sizi teşekkür ediyorum dostum. ben de önümüzdeki eylülden sonra Budapeşte’de Central Europe University’de olacağım yüksek lisans erasmus öğrencisi olarak. dolayısıyla okulla ilişkim pek olmayacak yani derslere vs gitme durumum yok. okul da nehre çok yakın Lipotvaros Bölgesi’nde gözüküyor google haritalarda. bu durumda kalacak yer olarak öncelikli seçeneğim yurt olacaktır, siz ne önerirsiniz ? eve çıktığım takdirde de gezme, vakit geçirme, turistik yerlere kolay ulaşım sağlayabilecek bir yer olarak hangi bölgeyi önerirsiniz? şimdiden teşekkür ediyorum.

  15. SEVDA

    SELAM.BEN AZERBAYCANDAN YAZIYORUM.BEN OYRENCI GIBI DIYILDE,CALISMAK YERLESMEK ICIN INGILENIYORUM.AILEMLE BIRLIKTE GITMEYI DUSUNUYORUM.2 COCUGUM VAR KISMETSE OKULA ORDA BASLAYACAKLAR.YASAMAK ICIN NASIL BIR ULKE VE SEHIR BUDAPESHT?INSANLARI NASIL?TURK OKULLARI VARMI COCUKLARIN OKUMASI ICIN?KISACA YASAMAK UCUN NASIL BIR ULKE?CEVAPLARSANIZ SEVINIRIM)))))TSK

    • Murat Eray KORKMAZ

      Merhabalar,

      Türk okullarını vs çok da bilemiyorum. Biraz araştırmak lazım var mıdır nasıl diye.

      Genel olarak Budapeşte/Macaristan Avrupa’da -şimdilik- yaşanabilecek en ekonomik/güzel şehirlerden biri. Henüz euro’ya geçmedikleri için genel olarak şehir ucuz sayılır. Avrupa insanının soğukluğuna da sahip değiller. Güleryüzlü, yardımsever bi millet. En azından benim karşıma hep öyleleri çıktı. İnşallah sizlerin de istediği gibi çıkar.

  16. Onur

    Sene 2016 ve ben bu yola çıkıcağım, yazın gerçekten gidiş öncesinde çok önem arz ediyor kesinlikle öğrenmemiz gereken çok şey var

  17. merhaba, acaba macaristanda Türk sayısı ya da temelli oralarda yaşayan var mı? Acaba varsa ne iş yapıyorlardır? Oralarda iş olanakları var mı? Yoksa işsizlik çok yüksek midir? Macaristanda Türklere karşı ön yargı var mıdır,bilginiz varsa tabi..

    • Murat Eray KORKMAZ

      Ben yaklaşık 6 ay kaldım. Sorularınızın bir çoğunun cevabı bende yok; bilgisi olanlar eminim ki yazacaklardır. Bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Budapeşte’de de genellikle Türkler restoran vb. işletiyor benim denk geldiğim. Onun dışında niteliğinize uygun işler bulunur elbette ki. Önemli olan istediğiniz işte ne kadar deneyimlisiniz bunu gösterebilmeniz.

      Genel olarak Türklere karşı bir önyargı/olumsuz tavır vb. bir duruma da hiç denk gelmedim. Siz iyi niyetli olduktan/yaklaştıktan sonra aksi bir davranış göreceğinizi düşünmüyorum.

  18. irem gü.

    bu yaz erasmus staj hareketliliği ile budapeşteye gideceğim. staj yerimi ayarladım fakat kalacak yer konusunda sıkıntılarım var. paramın büyük çoğunluğunu gezmeye harcamak istiyorum bu yüzden kalacağım yere olabildiğince az para vermeliyim. hostel, yurt yada oda konusunda yardımcı olabilir misiniz? ayrıca budapeşte havaalanında indikten sonraki ulaşım için neler söyleyebilirsiniz? yardımınıza ihtiyacım var bütün yazdıklarınızı okudum nerdeyse çok faydalı bilgiler vermişsiniz, teşekkür ediyorum bunun için. size nerden ulaşabilirim bilgi almak için?

    • Murat Eray KORKMAZ

      İrem merhabalar,

      Havalimanı-şehir arası ulaşımı en kolayı. Gümrükten çıktıktan sonra içeride döviz bürosundan 5-10 euro civarı dövizi Forint’e çevirtin (daha fazlasını şehir merkezinde bozdurun, burada kur çok düşük). Daha sonra orada göreceğiniz büfeden 2 adet bilet alın. Havalimanının dışına çıktığında zaten mavi otobüsleri göreceksiniz. Direkt bunlara binebilirsiniz. Bileti otobüsün içindeki makinalara kendiniz okutuyorsunuz. Otobüsün son durağı sizi mavi metro (M3)’ün ilk istasyonuna götürüyor. Buradan metroya binip gitmek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz sorunsuzca.

      Hostel/yurt/oda konusu oldukça geniş bir konu. Söylenecekleri zaten açık açık bu yazı içerisinde yazdım diye düşünüyorum. Özel olarak sormak istediğiniz bir şey var, yardımcı olmaya çalışırım seve seve.

  19. Merhaba , süper bir yazı olmuş 1 sene içerisinde dil eğitimi için gitme planım doğdu, Duna İntetnational Scholl için bir danışmanlık firması öneride bulundu mantıksız gelmedi şuan için İngilizcem başlangıç düzeyinde fikir ve önerileriniz var Mıdır ?
    Teşekkürler

    • Murat Eray KORKMAZ

      İngilizceyi geliştirmek için her yabancı ülke mutlaka faydalı olsa da en verimlisi yerel dili İngilizce olan ülkelere gitmektir diye düşünüyorum. Misal Macaristan’da yerel halk çok fazla ingilizce bilmediğinden günlük hayatta pratiğinize bir fayda sağlayamıyor. Ancak çeşitli öğrenci etkinliklerine vs katılarak tabii ki bu açığı kapatabilirsiniz. Diğer taraftan kursla da bunu destekleyeceğiniz, neden olmasın.

      Budapeşte, ve nezdinde Doğu Avrupa ülkeleri, nispeten yaşaması daha ekonomik olan yerler. Euro bölgesine de henüz geçmediklerinden daha az parayla daha çok işler yapabilmek mümkün.

  20. merve

    Merhaba Murat Bey,
    Gerçekten ciddi anlamda yardımcı olabilecek donanımlı bir yazı olmuş ve haklısınız ki en büyük sorun konaklama.

    Ben de Budapeşte Semmelweis Üniversitesinde erasmus öğrencisiyim. Budapesteye yeni, daha bügün geldim . Ev konusunda iletişimde olduğum kişinin evine geldim fakat evin konumu merkeze çok uzakmış. Burası Tarnok diye geçiyor. Ben ve beraberimde 2 arkadaşım tek bir odada kalıyoruz , ev okula 45 -50 dk mesafede ve de kişi başı 160 euro isteniyor fakat her şey dahil yani su, elektrik, internet vs. Fiyatı pazarlık yaparak düşürmek istiyorum fakat ne kadar isteyeceğimi de bilemiyorum çünkü burayla ilgili bir bilgim yok. Sizce Tarnok gibi bir bölge için bizim kaldığımız koşullar dahilinde makul fiyat ne kadar olmalıdır?

    Ayrıca Budapetede kalmak istesek ev fiyatı ve konumu açısından nasıl bir tercih yapamamız daha verimli olur?

    • Merve merhabalar,

      Geç cevap için öncelikle kusura bakma. Şimdi harita üzerinde de baktım da merkeze gerçekten uzakmış. Güncel fiyatlar ne civardadır ben de bilemiyorum ama şehir merkezinde belirttiğiniz fiyata her şey dahil oda bulabilmek çok olası gibime geliyor. Facebook gruplarını ve roommatesbudapest sitesini bir inceleyin isterseniz. Özellikle facebook gruplarında ev arkadaşı arayanlar oluyor. Oralardan yaklaşık fiyatlar konusunda da fikir edinebilirsiniz.

  21. şahika

    Çok faydasını gördüm elinize sağlık 🙂

  22. mertoperto

    Selamlar kısmetse önümüzdeki sene 2 dönem boyunca BME de erasmus yapacagım su 1-2 haftadır ev bakmaktan gözlerim bozuldu artık 🙂

    Size bi sorum olacak evi oraya gittikten sonra kiralamak mı daha mantıklı bi seçim yoksa internet üzerinden gitmeden ayarlamak mı ? gidip görmek bana daha mantıklı gelen seçenek fakat o tarihe kadar da güzel evlerin kapılacağını düşünüyorum.

    • Dediğiniz gibi çok hızlı tutuluyor evler. Baktığınız bir evi 2 gün sonra bulamamak da var. Gidip yerini/evin için görmekte elbette ki fayda var. Fotoğraflardaki gibi olmayabiliyor. Mümkünse 2-3 alternatif belirtleyip oraya gidip 1-2 günde hepsini görüp karar vermek. Tabi o ara evler tutulmazsa. O kısım da biraz şans işi.

  23. Merhaba yazını çok beğendim elerinize sağlık 1 sene sonra ünüversiteye geçicem en uygub olarak budapeşteyi gördüm sadece kafamda tek bir soru var denklik var mı acaba lütfen yanıtlarsanız çok sevinirim

  24. Mustafa Çakraz

    Merhabalar ben üniversiteyi yeni bitirdim Macaristan a gitmek istiyorum almancamı geliştirmek için.Macaristan da almancanın sık konuşulduğu bölge neresidir bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler.

  25. Fırat

    Murat abi lise mezunuyum üniversite okumayı düşünmüyorum ingilizce öğrenip budabeştede çalışmaya başlıyacak olsam kaç euro ile gitmem gerek aylık ev yeme içme toplam kaç euro harcanır ve orada bana göre yapılabilecek ne tür meslekler vardır verdikleri maaş ne kadardır ?
    Beni bi aydınlatırsan sevinirim 🙂

  26. Büşra

    Merhaba.Biz iki kız arkadaş Budapeşte’ye erasmus staj programıyla geldik fakat şuan kalacak yer bulamıyoruz.Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

    • Sevde

      Şu anda bulmuş olmalısınız nerede kalıyorsunuz ve koşulları nasıldır acaba

  27. Kaan

    Üniversiteyi orda okumak istiyorum lise diplomasıyla herhangi bir bölüme gidebiliyozmu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir